CS bydzia :: www.cs.telsten.com .: Forum użytkowników serwisu i serwerów CS bydzia by www.cs.telsten.com :.
Humor - Jajeczko, jak je lubisz zjesc :D
Uczulony` - Pią 30 Mar, 2007 07:25 Temat postu: Jajeczko, jak je lubisz zjesc :D-jajecznica
Jaja po rozbiciu smaży się mieszając i dodając przyprawy, często dodaje się także warzywa, mięsa, ser lub grzyby.
-jajko sadzone
Jajo po ostrożnym rozbiciu skorupki - tak by nie uszkodzić błonki otaczającej żółtko - smaży się na rozgrzanym tłuszczu, ścinając tylko białko.
-jajko na miękko
Jajko wraz ze skorupką gotowane w wodzie przez ok. 3 min, charakteryzuje się ściętym białkiem i płynnym żółtkiem, spożywane po usunięciu skorupki tylko z jednego z wierzchołków, często potrawa ta jest urozmaicana - do płynnego żółtka dodaje się odrobinę masła.
-jajko na twardo
Jajko wraz ze skorupką gotowane w wodzie przez przynajmniej 5 min., spożywane po obraniu ze skorupki, można je potem kroić w plasterki
-pasta jajeczna
Jajka na twardo, obrane, zmielone, wymieszane z masłem lub majonezem, do smarowania kanapek.
-kogel-mogel
Żółtka jaj ucierane z cukrem i ewentualnie różnymi dodatkami, mieszane z ubitym na sztywną pianę białkiem.
A tu dla chetnych czegos NEW
jaja kiszone
Jaja na twardo po dokładnym pokruszeniu skorupki (bez jej odrywania), gotowane następnie w osolonej wodzie z dużą ilością kminku, następnie przełożone do naczynia szklanego lub kamionkowego i odstawione do ukiszenia na kilka tygodni, popularna w kuchni berlińskiej zakąska do piwa.
jaja herbaciane, jaja marmurkowe
Jaja gotowane na twardo, w trakcie gotowania kruszona jest (bez odrywania) skorupka i dodawane do wody przyprawy - głównie herbata, anyż gwiaździsty, kminek, sól. Proces gotowania trwa około godzinę, jaja pozostawia się w wywarze do wystygnięcia, po czym obiera ze skorupek.
jaja faszerowane
Ugotowane jaja, przecięte wzdłuż wraz ze skorupką, posiekane drobno wraz z dodatkami, natką pietruszki, smażoną cebulą, bułką tartą i przyprawami wkładane są ponownie do połówek skorupek i odsmażane. Popularna w polskiej kuchni gorąca przekąska z gotowanych na twardo jajek.no. 10 - Pią 30 Mar, 2007 08:01 jaja kiszone to u mnie chłopaki z klasy po w-fie do klasy wnoszą
btw: jest jeszcze jajeczko ze świeżo bułeczko - na cwiartkach mp w Kielcach na śniadanie zaserwowano nam jajeczko-około 2-3 letnie oraz bułeczkę, którą aby rozerwać należało stosować kilof, bądź gumówkę kyryry - Pią 30 Mar, 2007 08:25 ciagle omletu nie ma
Ja tam jajecznice preferuje :
mozna robic albo z grzybami lesnymi, albo z pomidorami pokrojonymi w male kawalki, serem, kielbasa itd... mozna zastosowac wszystko co sie w lodowce znajdzie Uczulony` - Pią 30 Mar, 2007 08:33 Sory kyryry jakos tak wyszlo ze zapomnialem ale ze mnie dekiel psychic - Pią 30 Mar, 2007 11:19 jajecznica rzadzi
zawsze jak to jakas impreza i nagle glod dopada to jajecznica^^ szybka i dobra nie siatek siatkarz - Pią 30 Mar, 2007 12:12
psychic napisał/a:
jajecznica rzadzi
zawsze jak to jakas impreza i nagle glod dopada to jajecznica^^ szybka i dobra nie siatek
no cos mi tam swita ahha jajecznica zawsze good moze dzisiaj jak nas dorwie glod to zrobimy domeztoz - Pią 30 Mar, 2007 16:09 jajco najlepsze ^^kyryry - Pią 30 Mar, 2007 17:21 ej
.
.
.
.
.
co??
.
.
.
.
.
JAJCO molti - Pią 30 Mar, 2007 18:01 Sadzone szybko i latwo Moras - Sob 31 Mar, 2007 01:21 Temat postu: Re: Jajeczko, jak je lubisz zjesc :D
Uczulony` napisał/a:
-jajecznica
Jaja po rozbiciu smaży się mieszając i dodając przyprawy, często dodaje się także warzywa, mięsa, ser lub grzyby.
Z tymi grzybami kojarzy mi się akcja, jak ktoś wrzucił sobie do jajecznicy
halucyny i zostawil wiekszosc na patelni, pozniej zjadl to jego ojciec i latem
przy temperaturze 25 stopni w czapce, kurtce etc odsniezal
nieistniejacy śnieg (Historia autentyczna )