To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
CS bydzia :: www.cs.telsten.com
.: Forum użytkowników serwisu i serwerów CS bydzia by www.cs.telsten.com :.

Pomoc - Jaka kamere cyfrowa polecacie ??

ROSOMAK - Pią 07 Wrz, 2007 06:53
Temat postu: Jaka kamere cyfrowa polecacie ??
Siemanko , tak jak w temacie - jaka cyfrowke polecacie ?? Niedlugo rodzi mi sie syn i chcialbym nagrywac jego pierwsze dni , pierwsze kroczki itd. :mrgreen:
Dysponuje dosc malym budzetem tj. 800 złotych.

Myslalem o tej ale malo sie na tym znam :/

http://www.skapiec.pl/site/cat/18/comp/107330

Za wszelkie rady i informacje z gory dziekuje .

Uczulony` - Sob 08 Wrz, 2007 09:50

sory ale tak to ci tylko doradza w erze :P
ROSOMAK - Sob 08 Wrz, 2007 10:00

Żenada :0o: jestem wiec zdany na swoja slaba wiedze w tym zakresie :]
ciasteczkowy - Sob 08 Wrz, 2007 10:17

weź sobie lepszą i na raty wpłac te 800 a z 500 na raty 0% i bedzie super najlepiej DVD ale nie z HDD bo jak Ci się skończy miejsce na HDD to nic nie zrobisz a tak to wymieniasz dyskietke i smiga ci dalej, najlepsze obiektywy sa carla zeisa czy jakoś tak się pisze.
nowik - Sob 08 Wrz, 2007 10:40

:0o: kamera z DVD to najgorsza rzecz jaka w ogole moze istniec...
ciasteczkowy - Sob 08 Wrz, 2007 11:38

nowik napisał/a:
:0o: kamera z DVD to najgorsza rzecz jaka w ogole moze istniec...

Uzasadnij dlaczego ??

nowik - Sob 08 Wrz, 2007 11:56

na plyte mDVD zmiesci sie w najlepszej jakosci okolo 30 minut filmu co oznacza ze jadac np na wakacje na 2 tygodnie musimy sie zaopatrzyc w kilka takich plytek i sie nie poplatac w nich. Cena takiej plytki to okolo 5zł wiec troche koszt duzy jest. Nalezy pamietac takze ze aby plyte mozna bylo gdziekolwiek indziej ogladac nalezy ja sfinalizowac o czym wiekszosc ludzi nie ma nawet pojecia i sie dziwia czemu nie dziala na DVD a na kamerze tak. Kolejny powod to fakt iz DVD w niedlugim czasie zostanie wyparte przez Blu-Ray i HDDVD, ktore umozliwia nagrywanie w rozdzielczosciach HD-Ready oraz FullHD :) Najlepsze sa kamery z HDD tylko oczywiscie odpowiedniu duzym, pomiesci on dosc sporo materialu filmowego w dobrej jakosci. Fakt jego wada jest to ze gdy juz go zapchamy to nie wymienimy na nowy, ale wystarczy podlaczyc do komputerka i zgrac na dysk material i lecimy dalej. Pamietac nalezy tez o tym iz material jest odrazu gotowy do ogladania. Chyba wystarczajaco uzasadnilem :)
ciasteczkowy - Sob 08 Wrz, 2007 12:55

z nowymi technologiami to mnie nie przekonałeś bo jak tak bedziemy myśleć to jak juz bedziesz miał kupic kamere z HD to pewno wymyślą juz coś innego a pozatym Rosomak ma 800 zł więc nie wyda 5 tyś na kamere z HD lub wiecej...
Co do płytek tez zalezy jakie kupisz w kazdym badz razie dzwiek przynajmniej jest w dolby serund na dvd i obraz ładniejszy niż z normalnej kamery ... Także nie wiem na dyski z tego co wiem to ludzie strasznie narzekaja jak upadnie kamera to może się zapsuć dysk i lezysz :P a tak wymieniasz nośnik i smiga :P

nowik - Sob 08 Wrz, 2007 13:21

Co do technologii to niedlugo te nowe beda kosztowac tyle co te obecnie, no ale fakt, nie o tym tu mowa.

Cytat:
Co do płytek tez zalezy jakie kupisz w kazdym badz razie dzwiek przynajmniej jest w dolby serund na dvd ...

No to jest akurat bzdura ciastek, material nagrywany na DVD jest na wejsciu odrazu kompresowany wiec jego jakosc jest pogarszana, wszystko zalezy od zastosowanego kodera. Owszem kamery HDD tez kompresuja dlatego owych kamer ktore robia to do MPEG nie oplaca sie nawet kupowac, a nad pozostalymi nalezy sie zastanowic. Jezeli jednak zalezy Ci na jakosci to kupuj tylko i wylacznie kamere z mini DV. Materiał tam jest nieskompresowany badzl kompresowany duzo mniej niz na DVD czy HDD, gotowy do dalszej obrobki. Takie kamery tez sa najtansze i mozesz zamiast doplacac do dysku czy plyt DVD zainwestowac w lepsza kamere np. ze stabilizacja obrazu czy wiekszym zoomem optycznym badz lepszym obiektywem.
Cytat:
i obraz ładniejszy niż z normalnej kamery ...

Owszem jezeli przez slowa normalna kamera rozumiesz kamere ktora nagrywa na Hi8 i ma minimum 5 lat... w innym przypadku zawsze DVD sa najgrosze...
Cytat:
Także nie wiem na dyski z tego co wiem to ludzie strasznie narzekaja jak upadnie kamera to może się zapsuć dysk i lezysz :P a tak wymieniasz nośnik i smiga :P

Jakby mi kamera upadla to bym sie martwil zeby obiektyw sie nie potlukl czy cos w tym stylu a nie o dysk... A jezeli tak rozumiesz to kupuj tylko i wylacznie z mini DV

potek - Nie 18 Sty, 2009 12:41

odświeżę trochę temat bo potrzebuję kamerki tak do 1000 - 1500zł, czym się kierować etc. Nowik mądrze pisze o tym HDD wiec raczej wybiorę hdd.

znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/item525...sr75e_etui.html