CS bydzia :: www.cs.telsten.com .: Forum użytkowników serwisu i serwerów CS bydzia by www.cs.telsten.com :.
Pomoc - Zużycie ramu
qBert - Nie 14 Paź, 2007 21:56 Temat postu: Zużycie ramuProblem jest taki że strasznie podskoczyło mi zużycie ramu i nie mogę sobie z tym poradzić... Strasznie przez to laguje mi w grze, ale i poruszać się po windzie nie za łatwo...
Sprawdziłem Everestem - zaraz po uruchomieniu kompa w windzie 70-74%
Po kilku godzinach - 84%
Adax doradził abym ją wyczyścił. Tak zrobiłem, Ram cleaner wyczyścił mi ileś tam tej pamięci. Wchodzę do Everesta - CUD! 34% zużycie ramów! Jestem uratowany.
Zostawiam kompa na jakiś czas, wracam ~70%
Wyłączam, po jakim czasie uruchamiam i co widzę - 72% a po jakimś czasie skacze na ponad 80%! Wyłączenie jakiegoś tam gadu ect. zmniejsza o 1-2% czyli NIC!
O.C.B.?
Rady a la Format C: proszę zachować dla siebie.
EDIT: Skasowanie 1MB tym programikiem dało efekt taki, że zużycie spadło o ponad 10% Przecież ja nie mam go aż tak mało
No i pytanie odnośnie programu. Przeczytałem gdzieś (nie mogę teraz tego znaleźć ponownie ) że tego czyszczenie nie można robić za często bo coś tam się może stać. Pytanie moje brzmi. Co to znaczy CZĘSTO?siatkarz - Nie 14 Paź, 2007 22:15 a ja mam pytanie: jaki masz system? i ile masz tego ramu? :> (napisz konfiguracje pc i jakie masz programy w tray'u)
moze cos sie uda pomoc qBert - Nie 14 Paź, 2007 22:26 Processor: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.40GHz, ~2.4GHz
Memory: 512MB RAM
Hard Drive: 330 GB Total
Video Card: NVIDIA GeForce4 MX 440
Operating System: Windows XP Professional (5.1, Build 2600) Dodatek Service Pack 2 (2600.xpsp_sp2_rtm.040803-2158)
W trayu:
-gadu
-autoconnect
-avast
-sygate personal firewall
-xfire
-setpoint
-często STEAM
Dodam jeszcze że problem wcześniej nie występował a procesy były te same...ritarded l. - Nie 14 Paź, 2007 22:57 stery jakies nowe wgrywales? jaki proces ci zajmuje ram?v1ncent - Nie 14 Paź, 2007 22:59 Po pierwsze Ramu nie da się defragmentowac w xp, to co robia te programy naiwiele ma wspolnego.
Po drugie to ze widzisz te same procesy nie oznacze ze nie ma ukrytych ktorych nie widzisz
żeby to sprawdzi użyj jakiegoś antywira który umie szukać albo
http://www.young-andersen.dk/gamer/gamer.htm
zobacz czy masz na dyskach w głównym katalogu plik autorun.inf i katalog recycler jak masz usuń
napisz jeszcze jeki masz system plików
vincentnowik - Nie 14 Paź, 2007 23:01 zarzuc screenami z taskmgr.exe albo najlepiej jakiegos process managera czy cos Jednak mimo to proponuje umiescic logi z Hijacker-a na jakims forum specjalistycznym a oni tam podpowiedza ktory proces im smierdzi
aa i pokaz tez calego autorun-a z msconfig-a
Jak cos niezrozumiale to mowic a wyjasnie ;Psiatkarz - Nie 14 Paź, 2007 23:13 a sprawdzales pamiec wirtualna pc? :> no i jescze zastanow sie co moglo spowodowac rtaki skok zurzyca pamiecia? robiles jakies zmiany w konfiruracji bez formatowania dysku? hmmm stalo sie tak nagle nagle? moze cos na usb podlaczales i instalowales sterownik do tego? :>adaxdk - Nie 14 Paź, 2007 23:51 Spróbuj w taskmgr.exe wyłączyć Explorer.exe a potem ponownie go włączyć.
Jeszcze jak miałem 256 RAMu to czasem pomagało. Z Vincentem się zgodzę o zastosowanie jakiegoś z antywirusów (online).
A co do „częstego” korzystania z RAM Cleaner szukałem po forach o tym jak często można go uruchamiac, ale z fiaskiem. Przeczytaj artykuł (o ile już nie czytałeś) odnośnie owego programu:
http://www.zurawek.com/ramcleaner.html http://www.zurawek.com/in...ead+only+memory
Tylko że nie ma tam ni słowa o negatywnych działaniach aplikacji. Z wyjątkiem niektórych komentarzy „przypadkowych” odbiorców psychic - Pon 15 Paź, 2007 02:43 czasem jest tak ze jakis program sie sypie i muli wtedy calego kompa, mialem tak kieddys z firefoxem. Moze tez w trakcie odpala ci sie jakas aplikacja i tez muli qBert - Pon 15 Paź, 2007 10:25 wrócę do domu to coś pogmeram.
@nowik - ten Hijacker to chyba jakiś program co robi raport z procesów, nie? Kiedyś szukałem czegoś po różnych forach i tam napisali że żeby ktoś Ci te logi sprawdził to musisz być ileś tam zarejestrowany i musisz mieć ileś tam postów. To będę z tym miał problem...