To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
CS bydzia :: www.cs.telsten.com
.: Forum użytkowników serwisu i serwerów CS bydzia by www.cs.telsten.com :.

Pomoc - Format dysku

qBert - Śro 24 Lut, 2010 14:31
Temat postu: Format dysku
Yo.
Przeszukałem google ale nic ciekawego nie znalazłem. Może ktoś z was będzie miał pojęcie na ten temat.

A więc, dawno temu padał mi zasilacz w kompie. I przy stresie się wyłączał. Trwało to kilka dni. Niestety zdążyłem (chyba) uszkodzić w ten sposób dysk twardy. Od tamtej pory dysk w sumie działał bez większych zastrzeżeń, ale przy każdym włączaniu kompa wyskakiwał mi komunikat o sprawdzaniu danych. I tak było dość długo. Ostatnio zabrałem się za formatowanie. Dysk ten jest drugim dyskiem w kompie, niesystemowym. Ale jego też chciałem wyczyścić. Szczególnie, że kumpel miał podobny komunikat, a format sprawił że zniknął.

Z windy wcisnąłem format D. Ale pod koniec wywaliło błąd. I tak 2 razy. Postanowiłem więc zrobić format Partition Magicem. Pod sam koniec program się zawiesił, a wraz z nim cały system. W tej chwili dysk nie ma żadnego systemu plików (NTFSa brak), nie da się go otworzyć. Generalnie martwy.

Ktoś ma pomysł jak go odratować?

kiciper - Śro 24 Lut, 2010 14:54

probowales fdiskiem

sprobuj usunac patrtycje i stworz nowe

Moras - Śro 24 Lut, 2010 15:30
Temat postu: Re: Format dysku
qBert napisał/a:
Yo.
[..]Z windy wcisnąłem format D. Ale pod koniec wywaliło błąd. I tak 2 razy. Postanowiłem więc zrobić format Partition Magicem.

Zrób format pod trybem 'dosowym' (instalka xp > tryb naprawczy or smth), a najlepiej przed samym formatem sciagnij sobie HDD regenerator i zrob test calego dysku.

psychic - Śro 24 Lut, 2010 15:52

Jak juz uda Ci sie zrobic partycje, to powinna byc mozliwosc wyciecia uszkodzonej czesci dysku, nie jestem pewny, ale moze i da rade to zrobic przed zrobieniem partycji, ofc dysk troche mniejszy bedzie. W Partition Magic bodajze to sie robi. ;]
bamc - Śro 24 Lut, 2010 22:21

tak jak mowi psc, usun partycje i sproboj stworzyc nowe
qBert - Czw 25 Lut, 2010 15:36

Na dysku brak jakiejkolwiek partycji...
DUCH - Czw 25 Lut, 2010 21:49

Mozesz sprobowac odpalic jakies linux livecd i z konsoli sprobowac cos zdzialac cfdiskiem albo mozna uzyc Hiren's Boot CD.