CS bydzia :: www.cs.telsten.com .: Forum użytkowników serwisu i serwerów CS bydzia by www.cs.telsten.com :.
Pomoc - Pady kompa
tiop - Pią 09 Lis, 2007 18:01 Napiecia na zasilaczu sprawdzic mozesz miernikiem - patrz czy zmieniaja sie podczas obciazenia i bez. Ta kostka 4-pinowa jest do zasilania procesora. Zrob test pamieci np. programem goldmemory, lub innym. Uruchom program superpi lub prime95, zobacz czy podczas ich pracy dostaje resa, czy moze wywala error.Aqq - Pią 09 Lis, 2007 18:16 osobiście stawiam że jest to procesor qBert - Pią 09 Lis, 2007 18:20
tiop napisał/a:
Napiecia na zasilaczu sprawdzic mozesz miernikiem - patrz czy zmieniaja sie podczas obciazenia i bez.
w którym miejscu?
tiop napisał/a:
Zrob test pamieci np. programem goldmemory
ściągnąłem ale nie kumam tego programu. Jakąś dyskietkę chce? Aqq - Pią 09 Lis, 2007 18:25
qBert napisał/a:
tiop napisał/a:
Napiecia na zasilaczu sprawdzic mozesz miernikiem - patrz czy zmieniaja sie podczas obciazenia i bez.
w którym miejscu?
tiop napisał/a:
Zrob test pamieci np. programem goldmemory
ściągnąłem ale nie kumam tego programu. Jakąś dyskietkę chce?
do prime95 nie trzeba dyskietki jezeli nie sciagnales tego programu to sciagnij i bedzie wszystko ok.qBert - Pią 09 Lis, 2007 18:39 ale prime jest do procka a goldmemory do RAMu o ile się nie mylę...
a ten program jak się obsługuje?Aqq - Pią 09 Lis, 2007 19:14
qBert napisał/a:
ale prime jest do procka a goldmemory do RAMu o ile się nie mylę...
a ten program jak się obsługuje?
z tego co pamietam kiedy podkrecalem procesor i chcialem sprawdzic jego, systemu stabilnosc to uzywalem prime95 on tez chyba jest do ramu dlatego, że działa w stresie czyli na najwyższych obrotach przez x minut a co za tym idzie ram tez pracuje czy moze sie myle ?qBert - Pią 09 Lis, 2007 19:50 nie wiem jak, ale wykonałem milion różnych czynności i... chyba pacjent będzie żył... Od 5 godzin nie padł, właśnie z pół godziny ciąłem w csa i nic... Kurde jak to będzie dalej grało to cud tiop - Pią 09 Lis, 2007 22:22 Miernikiem mierzysz wkladajac bolce do wtyczki, ktora podlaczasz prad dla dysku, cd-romu itd. Goldmemory instalujesz na dyskietce, nastepnie bootujesz kompa z tej dyskietki i program sobie testuje pamiec.Dzejms - Pią 09 Lis, 2007 23:34 Stabilność RAMu sprawdź tym memtestem . Jest bardzo prosty ale dobry do szybkiego sprawdzenia. qBert - Sob 10 Lis, 2007 11:08 myślałem że po problemie a tu lipa... Nadal pada co jakiś czas... Mam nadzieję że uda mi się pożyczyć zasilacz co będzie pasować... Ja bym na niego stawiał... Po wszelakich testach dam znać o wynikach.
EDIT: Nie da rady zrobić tego memtestu. Wysrało kompa niedługo po odpaleniu programu...