To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
CS bydzia :: www.cs.telsten.com
.: Forum użytkowników serwisu i serwerów CS bydzia by www.cs.telsten.com :.

Pomoc - Radiówka -->Założona z kolegą na pół --> ping 800

WOJTAS - Pon 10 Lis, 2008 15:58

programy sa daremne. only dobry router i odpowiednio skonfigurowany :P
bamc - Pon 10 Lis, 2008 17:10

winroute ;) najlepiej sprzetowy router... np. stary komputer i zainstalowac na nim linuxa
Dzejms - Pon 10 Lis, 2008 22:03

Draytec 2910G - taki jak mój - z podziałem pasma - nie jest idealny ale chyba najlepszy jaki mogłem znaleźć na rynku dla np. CHELLO itp. (router DSL/Ethernet/WAN). Dzieli nam 2Mb/512kb na 3-ech.

opis

6. Zarządzanie pasmem

Bandwidth Management Guarantee Bandwidth for VoIP
Class-based Bandwidth Guarantee by User-Defined Traffic Categories
DiffServ Code Point Classifying
4-level Priority for Each Direction (Inbound/Outbound)
Bandwidth Borrowed
Bandwidth/Session Limitation

Sinecod - Wto 11 Lis, 2008 09:30

Draytec 2910G wlasnie taki mam zamiar sobie kupic jak skonczy sie umowa na gUwnoboxa
v1ncent - Śro 12 Lis, 2008 00:33

draytec czy nie to akurat niekoniecznie, istotny jest QoS.
Po co jakies sztuczki z podziałem. Podział pasma nic tu nie da, ponieważ router będzie dzielił transfer niekoniecznie w takiej kolejności, abyś dostał mały ping. Na to tylko QoS pomoże. Lepiej jednak, żeby router nie był jakiś za 105 zeta, bo będzie za wolny.
Prędkość łącza nie jest potrzebna, bo można by grac na modemie V90 nawet. O QoS jest właśnie po to żeby ustalić co jest ważne i w jaki sposób postępować z pakietami. Nie jestem pewny czy draytek jest tu dobrym wyborem, sam też mam jednego, nie jest idealny. Nie wiem co polecić, bo ja jestem zadowolony jedynie z linksysa, ale ten co mam kosztował powyżej średniej.

Tylko QoS

Dzejms - Śro 12 Lis, 2008 21:11

Widzę, że nie chce się poklikać - to macie:

Za jedyne 600 zł możecie mieć:

Cytat:
Vigor 2910G, to niewątpliwie w swej klasie urządzeń, najbardziej przyszłościowy, zaawansowany i wydajny router DSL/Ethernet/WAN serii DrayTek.

Dzięki routerowi Vigor 2910G będziemy w stanie:

* korzystać dokładnie ze wszystkich funkcji swego renomowanego poprzednika - routera z serii Vigor 2900 oraz z ulepszonej, dodatkowej funkcjonalności serii Vigor 2910, o której mowa poniżej
* podłączyć jednocześnie dwa osobne łącza internetowe (np.2xDSL) w celu uzyskania sumarycznego pasma obu łącz
* wykorzystać drugie łącze wyłacznie jako backup pierwszego (można też uaktywniać drugie łącze tylko wtedy, gdy transfer na pierwszym przekroczy ustawiony przez nas poziom krytyczny, np. download>500kb)
* utworzyć czytelne reguły ruchu pozwalające skierować preferowane protokoły, np. wszystkie pakiety HTTP tylko jednym łączem WAN1 a pozostałe (np. UDP, FTP, SMTP) drugim WAN2, (szybkie przeglądanie stron www będzie możliwe nawet wtedy, gdy ktoś intensywnie ściąga dane programami P2P)
* efektywnie zarządzać pasmem, za pomocą narzędzi zwanych Bandwidth Management oraz Limit Session. Dzięki Bandwidth Management możemy zdefiniować użytkowników LAN poprzez ich adresy IP bądź przedziały tych adresów, a następnie przypisać dla każdego z nich maksymalną prędkość pobierania (Rx) i wysyłania danych (Tx) z/do Internetu w kb/s. Kolejna rewelacja to Limit Session, czyli narzędzie pozwalające określić maksymalną liczbę sesji NAT nawiązanych jednocześnie przez określony adres IP w sieci LAN. A więc można ukrócić zapychanie łącza programami P2P, które potrafią nawiązywać jednocześnie do kilkuset sesji i zajmować niejednokrotnie większość pasma, co powoduje drastyczne spowolnienie działania Internetu
* utworzyć VLAN radiowy dla serii G (czyli wszystkich routerów z wbudowanym interfejsem radiowym, np. 2910G lub 2910VGi, itp.), co umożliwia tworzenie oddzielnych, niezależnych, nie widzących się segmentów sieci LAN, tak jakby znajdowały się one w zupełnie osobnych podsieciach. Jest również dodatkowy VLAN na portach switcha, oraz VLAN mieszany (stacje bezprzewodowe + stacje podpięte do switcha razem we wspólnych, odseparowanych segmentach)
* korzystać z obsługi najnowszego standardu radiowego Super G (108 Mb/s) w routerach serii G z wbudowanym access-pointem (np. 2910G)
* tworzyć tunele VPN uwierzytelniane już za pomocą certyfikatów X.509 (można generować żądania do CA, importować wystawione oraz zaufane certyfikaty, legitymować się własnym certyfikatem, a także weryfikować tożsamość strony drugiej)
* tworzyć profile CSM (np. wybrane aplikacje P2P), obiekty i grupy IP (wybrani użytkownicy), co pozwala wygodniej i wydajniej korzystać z reguł Firewalla, wprowadzać zmiany lokalne i globalne. Dla przykładu załóżmy, że sortujemy użytkowników w 3 grupy: Grupa 1 (3-ch użytkowników notorycznie ściągających dane przez P2P), Grupa 2 (umiarkowani pobieracze danych), Grupa 3 (grzeczni użytkownicy) i tworzymy równocześnie 3 profile CSM: profil CSM1 (blokuj wszystkie aplikacje P2P), profil CSM2 (blokuj P2P tylko w godz. dziennych), (blokuj tylko Kazaa i Emule pomiędzy 10-15). Każdej z grup w Firewallu, można teraz przypisać odpowiedni CSM.

Do powyższych funkcji nowoczesnej serii 2910G dochodzi cała lista funkcji uznanego poprzednika 2900G:

* serwer / klient VPN - do 32 jednoczesnych połączeń VPN
* IP QoS - dynamiczna rezerwacja pasma dla wybranych adresów IP i rodzajów usług, oraz możliwość określania priorytetów dla poszczególnych klas ruchu (np. HTTP - klasa1 : 20% pasma, SMTP i POP3 - klasa 2 : 30%, 192.168.1.0 OUT - klasa 3 : 15 %, id.)
* rozbudowany firewall (dynamiczny filtr pakietów, ochrona przed atakami DoS, filtr URL, kontrola na podstawie adresów MAC)
* blokowanie ruchu P2P (Kazaa, Emule, Donkey, Imeh, itd.)
* wbudowany serwer drukarki sieciowej (port USB)
* Access Point sieci WLAN, stosujący najsilniejsze znane metody zabezpieczeń, włączając WPA/WPA2 i VPN over WLAN. Bezpieczeństwo sieci radiowej można zwiększyć poprzez wpisanie tylko MAC-adresów stacji, które mają mieć dostęp do sieci. Dzięki funkcji WDS (Wireless Distribution System) możemy ustawić Access-Pointa, by pracował w trybach: bridge lub repeater. Standardowe złącze radiowe RP-SMA pozwala zamiast domowej anteny fabrycznej zamontować zewnętrzną antenę kierunkową lub dookólną
* NAT/Multi-NAT+Virtual Servers (NAPT) - otwieranie/przekierowywanie wielu portów dla ruchu przychodzącego z zewnątrz, dokonywane niezależnie dla różnych adresów publicznych routera
* Strefa DMZ - otwarcie dostępu dla wszelkiego ruchu na poziomie IP (możliwe zastosowanie wybranych mechanizmów Firewall)
* obsługa dynamicznego DNS (DDNS) i DNS Proxy
* synchronizacja zegara poprzez Internet (NTP)
* obsługa protokołu UPnP (rozpoznawanie i kontrola stanu zasobów sieciowych)
* harmonogram czasowy dla niektórych funkcji komunikacyjnych.

Na przyjazne zarządzanie i obsługę wpływ mają:

* możliwość zdalnej konfiguracji i aktualizacji oprogramowania przez Internet (obsługa SSL)
* narzędzie SysLog - bieżące raportowanie i wyświetlanie informacji typu log (także przez Internet lub w formie e-maila)
* rozbudowane narzędzia diagnostyczne (tabela routingu, bufor ARP, dzierżawy DHCP, sesje NAT, połączenia VPN itd.)
* pakiet narzędziowy Router Tools wspomagający zarządzanie, konfigurację i diagnostykę
* przyjazny interfejs użytkownika.

Routery z serii 2910G posiadają pełną funkcjonalność serii 2900G, wzbogaconą wieloma dodatkowymi narządziami wyznaczającymi nowe standardy w nowoczesnej komunikacji. Zaawansowany serwer VPN, P2P Blocking, QoS oraz Bandwidth Management zintegrowane w jedną całość są oferowane po bardzo przystępnej cenie. Ich odbiorcami mogą być zarówno wymagający użytkownicy jak i średnie i małe przedsiębiorstwa, gdzie wydajna i nieprzerwana łączność z Internetem (dzięki 2 łączom WAN) stanowi najwyższy priorytet.

* USB
- Modem 3G (GSM) - funkcjonaloność dostępna od wersji oprogramowania o oznaczeniu 3.0.6
- FTP - funkcjonaloność dostępna od wersji oprogramowania o oznaczeniu 3.2.0.

Sinecod - Śro 12 Lis, 2008 22:12

a dzejms nie styknie im DrayTek Vigor 2700G ?
tanszy o 150zl

a tez ma QoS

bamc - Śro 12 Lis, 2008 22:41

ja tam mam linksys wag200g i nie narzekam ;)
orion151 - Śro 12 Lis, 2008 22:45

a może lepiej linksys WRT54G(do wersji 4 chyba) lub WRT54GL + wgrać Tomato, DD-WRT lub jak ktoś woli OpenWrt i można robić praktycznie co sie chce z łączem znając linuksa :) ale tomato spokojnie wystarcza, korzystam obecnie i jestem bardzo zadowolony, QoS jest zaawansowany, możesz także podzielić pasmo na użytkowników.

Dla zainteresowanych emulatory firmware:

DD-WRT ver.24

Tomato 1.07

bamc - Śro 12 Lis, 2008 23:12

ale access point'a nie ma z tego co pamiętam ;d