CS bydzia :: www.cs.telsten.com .: Forum użytkowników serwisu i serwerów CS bydzia by www.cs.telsten.com :.
Hyde Park - kulinaria
Puma - Czw 13 Mar, 2008 00:30 Wszystko ok tylko nie lubie ananasow ... bleeeeeehmala mi - Pią 14 Mar, 2008 19:42 DLA FANOW KARMELU
no wiec mam takie fajusne ciasteczka (wlasnie je zrobilam)
do ciasteczek potrzebne jest ok 30dkg krowek (takich cukierkow karmelowych) oraz 2 paczki dmuchanego ryzu i troszke margaryny.
margaryne roztapiamy w jakims wiekszym rondlu, garnku czy czym tam chcecie, wrzucamy krowki, i na bardzo malym ogniu roztapiamy je az beda calkowicie plynne. wrzucamy ryz (proponuje wrzucac stopniowo, ale nie za wolno, zeby krowki nam nie zgestnialy) i mieszamy, az caly ryz zlepi sie w jedna wielka kulke. z tej kulki oddzielamy po kawalku i formujemy male kuleczki - uwaga - nie poparzyc rak
jest to naprawde proste i pyszne qBert - Pią 14 Mar, 2008 19:47 z ryżem? bleee
Ja robię wafle karmelowe
Kupujesz gotowe wafle. Takie duże, puste.
Wkładasz do garnka z wodą puszkę mleka skondensowanego słodzonego i gotujesz na dość wolnym ogniu tak ze 2h.
Otwierasz, miksujesz z 1/2 kostki masła.
Smarujesz wafel tym karmelem, przykładasz następny wafel, znów smarujesz i tak do momentu aż Ci się skończą wafle.
Odstawiasz je na jakiś czas, najlepiej przyciśnięte czymś ciężkim z góry żeby się ładnie i równo karmel rozjechał po waflach
Z doświadczenie wiem, że najlepiej smakuje jak się "przegryzie" karmel z waflami, czyli tak na następny dzień albo nawet później. Pamiętajcie żeby zawinąć wafel w folie bo wyschnie i nie będzie już taki dobry mala mi - Pią 14 Mar, 2008 20:42
qBert napisał/a:
z ryżem? bleee
Ja robię wafle karmelowe
musze koniecznie zrobic cos takiego wzr - Sob 15 Mar, 2008 10:16 to mleko skondensowane jest zajefajne , moja matka ostatnio zrobiła takie ciasto 3bit ;P
na dole herbatniki potem ten kajmak ( tzn. to mleko skondensowane ) herbatniki, krem do karpatki, herbatniki, ubita smietanka 30 , herbatniki polewa czekoladowa posypana kokosami qBert - Sob 15 Mar, 2008 11:58 wypas!
Muszę przetestować, chociaż to w pytę roboty w porównaniu do wafli Puma - Pon 17 Mar, 2008 09:31 Pow Pow daj dokladny przepis ^^potek - Pon 17 Mar, 2008 15:59
qBert napisał/a:
z ryżem? bleee
Ja robię wafle karmelowe
Kupujesz gotowe wafle. Takie duże, puste.
Wkładasz do garnka z wodą puszkę mleka skondensowanego słodzonego i gotujesz na dość wolnym ogniu tak ze 2h.
Otwierasz, miksujesz z 1/2 kostki masła.
Smarujesz wafel tym karmelem, przykładasz następny wafel, znów smarujesz i tak do momentu aż Ci się skończą wafle.
Odstawiasz je na jakiś czas, najlepiej przyciśnięte czymś ciężkim z góry żeby się ładnie i równo karmel rozjechał po waflach
Z doświadczenie wiem, że najlepiej smakuje jak się "przegryzie" karmel z waflami, czyli tak na następny dzień albo nawet później. Pamiętajcie żeby zawinąć wafel w folie bo wyschnie i nie będzie już taki dobry
robiłem już tak wiele razy i trzeba pamiętać by zawijać wafel bo szybko wysycha Bardzo dobre wafle wychodzą, polecam.Sinecod - Pon 17 Mar, 2008 16:06 Sinecod dorzuci cos od siebie
"Pieczone jablka na bekonie z cynamonem ala Sinecod"
Kroimy bekon o maksymalnie 0.5 cm grubosci ..po czym smazymy na masle na patelni ... bekonik pomalu sie rumieni..kroimy jablka w plasterki po czym kladziemy na bekon i posypujemy cynamonem.
Czekamy jakies 5 min az jablka zmiekna (zalezy od grubosci) i podajemy z białym chlebem ..
Dla facetow ... nie musze mowic ze maczane kawalki chleba w tym tluszczyku sa pyszne? :>wzr - Pon 17 Mar, 2008 21:22 Paulinka for JU