To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
CS bydzia :: www.cs.telsten.com
.: Forum użytkowników serwisu i serwerów CS bydzia by www.cs.telsten.com :.

Pomoc - Router z WiFi

Dzejms - Nie 07 Gru, 2008 20:25

Myślę że najwięcej problemów będziesz miał z zasięgiem. Poczytaj o MIMO
lub o antenach kierunkowych. Reszta jest w wielu routerach obecnie dostępnych. Ja mam duże zaufanie do Drayteców. Kupuje też Linksysy.
Aha - na wszelki wypadek kup z anteną odczepianą. Wtedy dorobisz sobie lub dokupisz kierunkową.
http://peb.pl/sieci/22433...et-radiowy.html - podobna jest opisana w tym magazynie NEXT :faja:

efekt - Nie 07 Gru, 2008 20:44

ewentualnie zamiast radiówki:
http://www.allegro.pl/ite...z_gniazdko.html
Problem zasięgów czy też włamań przez wifi znika :) .
Nie używałem tego nigdy i gdzieś widziałem tańsze...

qBert - Nie 07 Gru, 2008 21:52

A więc co do zasięgu:
Obecnie na neo działam na routerze Linsys WAG354G
Ogólnie teraz router stoi na górze, ale na chello musi być przeniesiony na dół z tego względu, że modem musi być na 1 gniazdku. Ale nie o tym miałem. A więc ww. router z antenką dłg. około 15cm. daje taki sygnał że:
- na dole pod routerem full zasięg
- na dole po przekątnej domu full, albo bez jednej
- w ogrodzie po przekątnej domu brak jednej, no bardzo sporadycznie dwóch.
Generalnie wynika to chyba z technologi w jakiej jest mój dom postawiony, że nie wprowadza za bardzo zakłóceń.
No więc zakładając że w związku z zasięgiem, kupię z dokręcaną anteną, to patrząc na resztę listy życzeń co brać. Coś konkretnie najchętniej bym prosił :P :D
Ps. Proszę pamiętać o cenie :D

@efekt - taki bajer odpada - potrzebuję mieć bezprzewodowy necik :D

Dzejms - Wto 09 Gru, 2008 21:06

Tu (Linksys) może coś znajdziesz. Ten jest bajerancki. :faja:
potek - Wto 09 Gru, 2008 23:54

ja się zastanawiam nad zmianą routera na LINKSYS WRT54GL tylko nie wiem czy warto, w sumie dużo nie kosztuje.
qBert - Śro 10 Gru, 2008 06:36

Dla mnie odpada - nie ma USB.
Chyba jednak na jakiś ASUSA się zdecyduje. Kumpel zachwalał bardzo. No i tam każdy model ma przynajmniej jedno USB....

ciasteczkowy - Śro 10 Gru, 2008 08:03

Qbek a jak Ci chodzi te UPC bo tez o tym mysle i opisał byś jak to podpiete na jakim kablu i do czego ....
qBert - Śro 10 Gru, 2008 11:10

A więc tak:
Założyłem UPC 10Mb/s. Wcześniej mialem Neostradę 512kb/s. Można sobie pomyśleć jaka to różnica. Mieszkam na obrzeżach Warszawy i dopiero od 1,5 roku UPC oferuje internet w mojej okolicy. Trochę się bałem zakładać, gdyż był czas, że bez przerwy nie było telewizji, po kilka godzin dziennie (TV mam z 8 lat z UPC). Ale ostatnio trochę się uspokoiło więc zaryzykowałem. Przez pierwsze 10dni od instalacji możesz zrezygnować z umowy bez ponoszenia konsekwencji. A więc zakładasz chello, bierzesz z tydzień urlopu i testujesz, testujesz, testujesz :jezyk: Dodam jeszcze że z NEO też nie miałem problemu. Ale tam stosunek cena/prędkość zwala z nóg. Dlatego zdecydowałem się na zmianę. Co do podłączenia. Ogólnie najbliższa skrzynka jest kilkaset metrów ode mnie. Monterzy powiedzieli że jeśli kabel który leży w ziemi to jest taki "cienki" jak ten którym bezpośrednio z gniazda podłączasz się do TV (nie znam dokładnej nomenklatury, kabel jakiś cośtam45?) to nie założą bo mają zakaz :0o: Ale w skrzynce okazało się że to jest jakiś inny "gruby" i jest git. Fakt jest natomiast taki, że kiedyś postawili mi skrzynkę przed ogrodzeniem i Stary kazał im z tym się wynosić bo bezprawnie to zrobili. Podejrzewam że "grubym" leci do tego miejsca gdzie miała stać nowa skrzynka a od tego miejsca leci "cienkim". Dlatego nie wiem z jakiego powodu mają zakaz montowania chello na "cienkim".
Dalej kabel wchodzi do budynku, a tutaj mam sieć kabli TV rozprowadzoną do każdego pokoju. Tutaj zaczynają się schody. Jest to naturalne że skoro kabel wchodzi do domu z ziemi, to pierwsze gniazdka będą na dole a kolejne na górze domu. No i tutaj zaczynają się schody. Na dole mam 2 telewizory, na górze jeden i 2 kompy. Modem Chello musi być podłączony w pierwszym gniazdku, przed wszystkimi innymi urządzeniami. Panowie monterzy sprytnie podmienili kolejność gniazdek i wyszło tak, że na górze mamy gniazdko nr.1 a na dole jakieś końcowe numery. Modem jest na górze. I tutaj jest problem, bo po tych wszystkich gniazdkach, tych metrach kabli, sygnał jest już wyraźnie słabszy. Ojca wkurza że w salonie, na najlepszym TV ma najgorszy obraz. Teraz mam 2 wyjścia. Albo zamieniam kolejność z powrotem i stawiam na dole router, a do blaszaka kupuję kartę bezprzewodową USB i latam na WIFI. Albo kupuję wzmacniacz sygnału i montuje go gdzieś w domu, tak aby sygnał w salonie był mocniejszy. Zacznę od tego pierwszego wyjścia ale to tylko doraźnie, bo planuję wymienić sobie TV i też nie mam zamiaru oglądać go w takiej żałosnej jakości.
Ot i moja historia przeżyć związanych z Chello :P

Ps. Ale necik żyleta, na prawdę. Z PT torrenty idą non stop 1,1MB/s :D

ciasteczkowy - Śro 10 Gru, 2008 14:02

napisz jeszcze jakie pingi np do onetu i czy nie masz strat na pakietach
A chce właśnie kupić taki 10 bo na torrenty :D :D :D acha i jaki wysył jeszcze masz .... i czy nie masz ograniczeń do ściagania ??

qBert - Śro 10 Gru, 2008 15:08

ping 12ms
upload niecały 1Mb/s wg. speedtestów
brak ograniczeń