CS bydzia :: www.cs.telsten.com .: Forum użytkowników serwisu i serwerów CS bydzia by www.cs.telsten.com :.
Nasz serwer Counter-Strike - WOPB - Zbieramy na nowy SUPER SERWER!
.:Solid_Snake:. - Nie 15 Sty, 2006 16:25
stefan napisał/a:
Mała kwota przelana (mam nadzieje, że obywatel Janusz Nowicki i reszta decydentów nie zdefraudują naszych darowizn ).
2 uwagi:
1. Nie kupujcie dysku marki SAMSUNG (samsung=szajsung). W przeciągu mojej kariery zawodowej nie spotkalem się żeby ktoś umieścił dysk samsunga w maszynie pracującej 24h/dobę. Dysk jest urządzeniem mechanicznym, więc jego żywotność jest bardzo uzależniona od jakości wykonania. Radzę dozbierać parę złotych i zakupić dysk innej marki (np. SEAGATE, WD lub HITACHI (dawniej IBM)). Njlepszym rozwiązaniem są dyski SCSI ale to znacznie zwiękasz koszt inwestycji.
2. Warto umieścić gdzieś informację o aktualnym stanie uzbieranej kwoty
Defraudacji nie będzie. Świadczy o tym to, że do dzisiaj bydzia {1} i {2} działają. Jako tako, bo się sprzęt zużył poprostu, ale jest!
Co do dysku to napewno nie WD. Wszyscy moi znajomi co mieli WD 80GB JB jak i ja (ja miałem BB akurat) to szklak im trafił te dyski, jak i mój. Ta firma odpada. HITACHI się zobaczy. Jak zrefundujesz koszt różnicy miedzy dyskiem PATA/SATA a SCSI to nie ma sprawy. Bedzie taki dysk
Kwote podamy jutro, bo przez weekend za dużo raczej nie wpłyneło. Z doświadczenia wiem, że księgowanie wpłat następuje w poniedziałek.stefan - Nie 15 Sty, 2006 17:00
.:Solid_Snake:. napisał/a:
Jak zrefundujesz koszt różnicy miedzy dyskiem PATA/SATA a SCSI to nie ma sprawy. Bedzie taki dysk
To niestety nie wchodzi w rachubę. Nie przewiduję tak wysokiej darowizny Ale jak mawiają: "ziarnko do ziarnka, a zbierze się miarka".
A wracając do dysku, polecam SEAGATE. W moim pseudo-serwerku domowym pracuje dysk seagate bez jakichkolwiek zarzutów od 2,5 roku (24h/dobę). Poza tym ostrożnie z dyskami SATA. Mam nadzieję, że macie doświadczenie z instalowaniem linuxa na dyskach tego typu siatkarz - Nie 15 Sty, 2006 17:16 ja mam segate i chodzi od 2 lat non stop.... raz musialem pc wylaczyc bo mi procek sie spalil polecam ritarded l. - Nie 15 Sty, 2006 19:07 seagate barracuda nie jest zly
ode mnie juz cosik wyslanenemrod - Nie 15 Sty, 2006 23:01 i kasa poleciala jutro pewnie bedize
oby serw czym predzej odzyl na nowo bo dzis to juz masakra
ale jestem dobrej mysli
pozdro for all patterson - Nie 15 Sty, 2006 23:09 Ja wpłace jak będę w banku, to jest coś około srody .:Solid_Snake:. - Pon 16 Sty, 2006 00:09 Chyba już bydzia nie wytrzymała. Timeout, brak dostępu z putty. Dead.
Chyba już bydzia nie wytrzymała. Timeout, brak dostępu z putty. Dead.
UPDATE: Serwer wstał.
Byłem przy tym. H O R R O R ! ! !olo84 - Pon 16 Sty, 2006 09:34 zasilacz modcoma wystarczy w zupełności 85 zł 350w a dysk z ncq?? tak to daje zysk mocy ale po dłuższej chwili (np kopiowanie 30 gb danych)lepiej kupić wd na scsi)) a w czase normalnej obsługi nie zauważyłem skoku wydajności(poza tym nie wiem czy asrock opsługuje ncq bo czasami są szopki z płytami głównymi i dyskami no i sata max porażka
samsung (cichy chłodny ale po czasie zaczyna świszczeć i bad sektory sie robią
seagate(gorący luią sie przegrzewać i zwalniać)
tylko wd albo maxtor (no chyba że ibm) lub masz 4 wentyle w obudowie
wogóle bym zweryfikował ten zestaw bo moim zdaniem nie sprawdzi sie za tą cene
JB powiedz od czego sie zużywają głowice od rozpoczynania pracy(dokowanie) czy od samego znajdowania sie nad tależem i machania za danymi?
p.s. jak wróce z uniwerku to napisze przykłądowy zestaw mozę sie okaze gorszy a moze cos z oby razem tańszego da sie złożyć.:Solid_Snake:. - Pon 16 Sty, 2006 12:26 chyba padło na dobre.
A dysk to wezmiemy Hitachi na PATA bez NSQ. Będzie taniej.