CS bydzia :: www.cs.telsten.com .: Forum użytkowników serwisu i serwerów CS bydzia by www.cs.telsten.com :.
Pomoc - Problem z kompem
Moras - Pon 05 Lis, 2007 22:09 a to nie jest przypadkiem tak, ze rozne temp. sa dozwolne dla roznych pozdespolow? qBert - Pon 05 Lis, 2007 22:10 ale my o procku gadamy
Przynajmniej ja Aqq - Pon 05 Lis, 2007 22:11
qBert napisał/a:
Aqq napisał/a:
raczej nie powinna przekraczać 50stopni
ja w windzie mam poniżej, ale jak gram to skacze na 54-56. Czasami też się sam restartuje komp i podejrzewam że to jest wina tego... Tylko że wiatrak śmiga jak widać więc nie wiem dlaczego tak się grzeje... Mam nadzieję że to nie są ostatnie dni mojego procka
zwiększ napiecie vcore na procesorze znajdz tą opcje w biosie i napisz czy możesz je podnieść w % czy też jakoś to inaczej wygląda ? do tego wyczyść wiatrak i daj paste termiczną na radiator który pozniej przytwierdzasz do procesora.qBert - Pon 05 Lis, 2007 22:15 napięcie jutro bo teraz mi się nie chce
Co do radiatra, jakiś czas temu, ten który mam od nowości zaczął niedomagać... Kupiłem nowy i... nie mogę założyć. Żeby nie było, jest to taki jaki potrzebuje. Tylko zaczepy jakieś liche i nie pasują za bardzo... Na siłę wciskałem ale plastik już zaczął jaśnieć (znacie ten efekt jak coś plastikowego się gnie to w miejscu naprężeń jaśnieje...) Odpuściłem sobie ale stary przeczyściłem, od nowego nawaliłem pasty, założyłem i śmiga. Zobacz ile daje obrotów 3x więcej niż potka!potek - Pon 05 Lis, 2007 22:16 Procka mam Athlona 64 3800+, z temperaturą na graficznej za dużo nie zrobie bo mam GeForce 7600GT z gigabyte czyli z pasywnym chlodzeniem,
Nic nie kręciłem
skręciłem kompa i wzrosły obroty na procku
Pole Wartość
Właściwości czujnika
Typ czujnika ITE IT8716F (ISA 290h)
Typ czujnika procesora graficznego Driver (NV-DRV)
Nazwa płyty głównej Gigabyte M51GM Series
Stwierdzono otwieranie obudowy Tak
Temperatury
Płyta główna 45 °C (113 °F)
Procesor 44 °C (111 °F)
Dioda procesora 35 °C (95 °F)
Aux 30 °C (86 °F)
Procesor graficzny 55 °C (131 °F)
Seagate ST3160811AS [ TRIAL VERSION ]
Wentylatory
Procesor 1627 RPM
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.38 V
+3.3 V 3.28 V
+5 V 4.89 V
+12 V [ TRIAL VERSION ]
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.95 V
VBAT baterii CMOS 3.10 V
DIMM 1.87 VMoras - Pon 05 Lis, 2007 22:24 u mnie na 3000+ i 6600GT wyglada to tak :
Procesor 36 °C (97 °F)
Procesor graficzny 62 °C (144 °F)
Wentylatory
Procesor 2766 RPM
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.58 V
+3.3 V 3.17 V
+12 V 11.78 V
VBAT baterii CMOS 2.48 V
DIMM 2.53 VAqq - Pon 05 Lis, 2007 22:25 teraz tego co widze napiecie masz 1.38V to stanowczo za mało musi być przedział od 1.60 do 1.90paru chociaz przy Twoim dużym procesorze większe napięcie to nic dziwnego generalnie o tych procesorach mało już wiem jak to jest z nimi od wewnątrz dawno się tym nie interesowałem tak jak kiedyś ale z tego co pamietam to napiecie musi być właśnie w tym przedziale który podałem wyzej inaczej kicha to tak samo jak z podkrecaniem jezeli podkrecisz procesor z 1.8 na 1.9ghz to automatycznie musisz zwiekszyc vcore(napiecie) bo inaczej przetanie być stabilny i bedą takie zawiechy, wejdz w bios najlepiej i tam poszukaj vcore zobacz wartość i przepisz i do tego wentylator ma stanowczo jak na ten procesor za mało obrotów i to generalnie moze być przyczyna.potek - Pon 05 Lis, 2007 23:12 daje foto bo tak srednio mogę to znaleść ;P
ok, vcore wyglada ze masz wlaczone jednak nie widać wartości które ma w sobie zawarta ta opcja nie ważne , podumowując moim zdaniem przyczyna leży w wentylatorze na przestrzeni czasu moglo Ci coś paść w nim bo gołym okiem widać jak stracił na obrotach powinien mieć co najmiej 2700RPM a Ty masz zaledwie 1800RPM oczywiście moge się mylić to tylko sugestia dla pewności wejdź na jakieś forum OC jest ich pełno i tam zapytaj o przyczyne na pewno udzielą Ci fachowej pomocy. PowodzeniaMoras - Wto 06 Lis, 2007 09:20 metoda prob i bledow, mozesz pozyczyc od jakiegos kumpla lepszy zasilacz
i sprawdzic czy problem dalej jest.
@up: Mnie tez zastawia to chlodzenie wlasnie
ale mysle, ze fachowej pomocy to tak jak aqq napisal, najlepiej bedzie poszukac
gdzie indziej