To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
CS bydzia :: www.cs.telsten.com
.: Forum użytkowników serwisu i serwerów CS bydzia by www.cs.telsten.com :.

Pomoc - Problem z kompem

Moras - Pon 05 Lis, 2007 22:09

a to nie jest przypadkiem tak, ze rozne temp. sa dozwolne dla roznych pozdespolow? :P
qBert - Pon 05 Lis, 2007 22:10

ale my o procku gadamy :P
Przynajmniej ja :jezyk:

Aqq - Pon 05 Lis, 2007 22:11

qBert napisał/a:
Aqq napisał/a:
raczej nie powinna przekraczać 50stopni

ja w windzie mam poniżej, ale jak gram to skacze na 54-56. Czasami też się sam restartuje komp i podejrzewam że to jest wina tego... Tylko że wiatrak śmiga jak widać więc nie wiem dlaczego tak się grzeje... Mam nadzieję że to nie są ostatnie dni mojego procka :(

zwiększ napiecie vcore na procesorze znajdz tą opcje w biosie i napisz czy możesz je podnieść w % czy też jakoś to inaczej wygląda ? do tego wyczyść wiatrak i daj paste termiczną na radiator który pozniej przytwierdzasz do procesora.

qBert - Pon 05 Lis, 2007 22:15

napięcie jutro bo teraz mi się nie chce :P
Co do radiatra, jakiś czas temu, ten który mam od nowości zaczął niedomagać... Kupiłem nowy i... nie mogę założyć. Żeby nie było, jest to taki jaki potrzebuje. Tylko zaczepy jakieś liche i nie pasują za bardzo... Na siłę wciskałem ale plastik już zaczął jaśnieć (znacie ten efekt jak coś plastikowego się gnie to w miejscu naprężeń jaśnieje...) Odpuściłem sobie ale stary przeczyściłem, od nowego nawaliłem pasty, założyłem i śmiga. Zobacz ile daje obrotów !! 3x więcej niż potka!

potek - Pon 05 Lis, 2007 22:16

Procka mam Athlona 64 3800+, z temperaturą na graficznej za dużo nie zrobie bo mam GeForce 7600GT z gigabyte czyli z pasywnym chlodzeniem,
Nic nie kręciłem

skręciłem kompa i wzrosły obroty na procku

Pole Wartość
Właściwości czujnika
Typ czujnika ITE IT8716F (ISA 290h)
Typ czujnika procesora graficznego Driver (NV-DRV)
Nazwa płyty głównej Gigabyte M51GM Series
Stwierdzono otwieranie obudowy Tak

Temperatury
Płyta główna 45 °C (113 °F)
Procesor 44 °C (111 °F)
Dioda procesora 35 °C (95 °F)
Aux 30 °C (86 °F)
Procesor graficzny 55 °C (131 °F)
Seagate ST3160811AS [ TRIAL VERSION ]

Wentylatory
Procesor 1627 RPM

Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.38 V
+3.3 V 3.28 V
+5 V 4.89 V
+12 V [ TRIAL VERSION ]
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.95 V
VBAT baterii CMOS 3.10 V
DIMM 1.87 V

Moras - Pon 05 Lis, 2007 22:24

u mnie na 3000+ i 6600GT wyglada to tak :

Procesor 36 °C (97 °F)
Procesor graficzny 62 °C (144 °F)

Wentylatory
Procesor 2766 RPM

Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.58 V
+3.3 V 3.17 V
+12 V 11.78 V
VBAT baterii CMOS 2.48 V
DIMM 2.53 V

Aqq - Pon 05 Lis, 2007 22:25

teraz tego co widze napiecie masz 1.38V to stanowczo za mało musi być przedział od 1.60 do 1.90paru chociaz przy Twoim dużym procesorze większe napięcie to nic dziwnego generalnie o tych procesorach mało już wiem jak to jest z nimi od wewnątrz dawno się tym nie interesowałem tak jak kiedyś ale z tego co pamietam to napiecie musi być właśnie w tym przedziale który podałem wyzej inaczej kicha to tak samo jak z podkrecaniem jezeli podkrecisz procesor z 1.8 na 1.9ghz to automatycznie musisz zwiekszyc vcore(napiecie) bo inaczej przetanie być stabilny i bedą takie zawiechy, wejdz w bios najlepiej i tam poszukaj vcore zobacz wartość i przepisz i do tego wentylator ma stanowczo jak na ten procesor za mało obrotów i to generalnie moze być przyczyna.
potek - Pon 05 Lis, 2007 23:12

daje foto bo tak srednio mogę to znaleść ;P

EDIT: fotosik.pl !!

Aqq - Wto 06 Lis, 2007 00:01

potek napisał/a:
daje foto bo tak srednio mogę to znaleść ;P

[url=http://img251.images....th.jpg]Obrazek[/URL]

EDIT: fotosik.pl !!

ok, vcore wyglada ze masz wlaczone jednak nie widać wartości które ma w sobie zawarta ta opcja nie ważne ;) , podumowując moim zdaniem przyczyna leży w wentylatorze na przestrzeni czasu moglo Ci coś paść w nim bo gołym okiem widać jak stracił na obrotach powinien mieć co najmiej 2700RPM a Ty masz zaledwie 1800RPM oczywiście moge się mylić to tylko sugestia dla pewności wejdź na jakieś forum OC jest ich pełno i tam zapytaj o przyczyne na pewno udzielą Ci fachowej pomocy. Powodzenia

Moras - Wto 06 Lis, 2007 09:20

metoda prob i bledow, mozesz pozyczyc od jakiegos kumpla lepszy zasilacz
i sprawdzic czy problem dalej jest.
@up: Mnie tez zastawia to chlodzenie wlasnie :D
ale mysle, ze fachowej pomocy to tak jak aqq napisal, najlepiej bedzie poszukac
gdzie indziej :P