CS bydzia :: www.cs.telsten.com .: Forum użytkowników serwisu i serwerów CS bydzia by www.cs.telsten.com :.
Pomoc - Problem z kompem
potek - Wto 06 Lis, 2007 16:35 zauważyłem ze jak włączam funkcje System stability test to obroty rosną, wiec z wzrostem temperatury rosną obroty. Komp chodzi już 3h i jest dobrze
Procesor 39 °C (106 °F)
moze po prostu za duży ogień dałem , temp mogła spaść bo wystawiłem kompa z miejsca gdzie powinien stać (jak tam stoi to zasłonięte są dziurki w obudowie które odpowiadają za odprowadzanie ciepła z procka.tiop - Wto 06 Lis, 2007 18:12
Aqq napisał/a:
teraz tego co widze napiecie masz 1.38V to stanowczo za mało musi być przedział od 1.60 do 1.90paru chociaz przy Twoim dużym procesorze większe napięcie to nic dziwnego generalnie o tych procesorach mało już wiem jak to jest z nimi od wewnątrz dawno się tym nie interesowałem tak jak kiedyś ale z tego co pamietam to napiecie musi być właśnie w tym przedziale który podałem wyzej inaczej kicha to tak samo jak z podkrecaniem jezeli podkrecisz procesor z 1.8 na 1.9ghz to automatycznie musisz zwiekszyc vcore(napiecie) bo inaczej przetanie być stabilny i bedą takie zawiechy, wejdz w bios najlepiej i tam poszukaj vcore zobacz wartość i przepisz i do tego wentylator ma stanowczo jak na ten procesor za mało obrotów i to generalnie moze być przyczyna.
jak malo wiesz o tych procesorach to nie doradzaj jakie ma byc napiecie, bo to co napisales to ten procek by wystrzelil z tej plyty, nominalne napiecie tego procesora to 1.4vBo$s - Wto 06 Lis, 2007 19:49 Nie wierzcie napięciom podawanym w Biosie/programach... Tylko miernik...Aqq - Wto 06 Lis, 2007 20:32
Cytat:
jak malo wiesz o tych procesorach to nie doradzaj jakie ma byc napiecie, bo to co napisales to ten procek by wystrzelil z tej plyty, nominalne napiecie tego procesora to 1.4v
Tiop czy możesz rozwinąć tą myśl za sprawą czego dla tych większych procesorów jest sugerowane niższe napięcie vcore ? (pytam z ciekawości a nie ze złośliwości bo możesz to tak odebrać )tiop - Wto 06 Lis, 2007 20:59 tak jest napisane w specyfikacji, a od czego to zalezy nie wiem, pytaj sie inzynierow amd czemu akurat takie napiecie wybrali Aqq - Wto 06 Lis, 2007 22:19
tiop napisał/a:
tak jest napisane w specyfikacji, a od czego to zalezy nie wiem, pytaj sie inzynierow amd czemu akurat takie napiecie wybrali
rozumiem tzn. generalnie jak jeszcze swojego czasu się tym interesowalem to wiem ze dla mojego amd 2600+ napiecie vcore wynosilo 1.67,70v na czysto kiedy go podkrecilem automatycznie bez podniesienia vcore komputer zachowywal sie niestabilnie jednak kiedy zostalo ono zwiekszone wszystko chodzilo bardzo dobrze po dzis dzien jestem zadwolony z tej operacji, dlatego tez myslalem ze napiecie u potka jest niewystarczajace zeby uzyskac optymalną stabilność no ale jak widać co rok to nowe standardy.nowik - Wto 06 Lis, 2007 22:51 Ja od siebie dodam tylko ze radiator sie nie kreci tymbardziej z 2700RPM bo bysmy mieli wtedy niezly kosmos ;P to co sie kreci to wentylator, radiator odprowadza tylko cieplo i jest to to cos miedziane badz jakies tam qBert - Śro 07 Lis, 2007 21:01 wiemy
to jest taka użytkowa nazwa...