To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
CS bydzia :: www.cs.telsten.com
.: Forum użytkowników serwisu i serwerów CS bydzia by www.cs.telsten.com :.

Hyde Park - kulinaria

Puma - Czw 13 Mar, 2008 00:30

Wszystko ok tylko nie lubie ananasow ... bleeeeeeh
mala mi - Pią 14 Mar, 2008 19:42

DLA FANOW KARMELU :)

no wiec mam takie fajusne ciasteczka (wlasnie je zrobilam)

do ciasteczek potrzebne jest ok 30dkg krowek (takich cukierkow karmelowych) oraz 2 paczki dmuchanego ryzu i troszke margaryny.

margaryne roztapiamy w jakims wiekszym rondlu, garnku czy czym tam chcecie, wrzucamy krowki, i na bardzo malym ogniu roztapiamy je az beda calkowicie plynne. wrzucamy ryz (proponuje wrzucac stopniowo, ale nie za wolno, zeby krowki nam nie zgestnialy) i mieszamy, az caly ryz zlepi sie w jedna wielka kulke. z tej kulki oddzielamy po kawalku i formujemy male kuleczki - uwaga - nie poparzyc rak :D

jest to naprawde proste i pyszne :)

qBert - Pią 14 Mar, 2008 19:47

z ryżem? bleee

Ja robię wafle karmelowe :D

Kupujesz gotowe wafle. Takie duże, puste.
Wkładasz do garnka z wodą puszkę mleka skondensowanego słodzonego i gotujesz na dość wolnym ogniu tak ze 2h.
Otwierasz, miksujesz z 1/2 kostki masła.
Smarujesz wafel tym karmelem, przykładasz następny wafel, znów smarujesz i tak do momentu aż Ci się skończą wafle.
Odstawiasz je na jakiś czas, najlepiej przyciśnięte czymś ciężkim z góry żeby się ładnie i równo karmel rozjechał po waflach :D
Z doświadczenie wiem, że najlepiej smakuje jak się "przegryzie" karmel z waflami, czyli tak na następny dzień albo nawet później. Pamiętajcie żeby zawinąć wafel w folie bo wyschnie i nie będzie już taki dobry :P

mala mi - Pią 14 Mar, 2008 20:42

qBert napisał/a:
z ryżem? bleee

Ja robię wafle karmelowe :D



musze koniecznie zrobic cos takiego :)

wzr - Sob 15 Mar, 2008 10:16

to mleko skondensowane jest zajefajne :) , moja matka ostatnio zrobiła takie ciasto 3bit ;P

na dole herbatniki potem ten kajmak ( tzn. to mleko skondensowane ) herbatniki, krem do karpatki, herbatniki, ubita smietanka 30 , herbatniki polewa czekoladowa posypana kokosami :)

qBert - Sob 15 Mar, 2008 11:58

:wow: wypas!
Muszę przetestować, chociaż to w pytę roboty w porównaniu do wafli :P

Puma - Pon 17 Mar, 2008 09:31

Pow Pow daj dokladny przepis ^^
potek - Pon 17 Mar, 2008 15:59

qBert napisał/a:
z ryżem? bleee

Ja robię wafle karmelowe :D

Kupujesz gotowe wafle. Takie duże, puste.
Wkładasz do garnka z wodą puszkę mleka skondensowanego słodzonego i gotujesz na dość wolnym ogniu tak ze 2h.
Otwierasz, miksujesz z 1/2 kostki masła.
Smarujesz wafel tym karmelem, przykładasz następny wafel, znów smarujesz i tak do momentu aż Ci się skończą wafle.
Odstawiasz je na jakiś czas, najlepiej przyciśnięte czymś ciężkim z góry żeby się ładnie i równo karmel rozjechał po waflach :D
Z doświadczenie wiem, że najlepiej smakuje jak się "przegryzie" karmel z waflami, czyli tak na następny dzień albo nawet później. Pamiętajcie żeby zawinąć wafel w folie bo wyschnie i nie będzie już taki dobry :P


robiłem już tak wiele razy i trzeba pamiętać by zawijać wafel bo szybko wysycha ;) Bardzo dobre wafle wychodzą, polecam.

Sinecod - Pon 17 Mar, 2008 16:06

Sinecod dorzuci cos od siebie

"Pieczone jablka na bekonie z cynamonem ala Sinecod"

Kroimy bekon o maksymalnie 0.5 cm grubosci ..po czym smazymy na masle na patelni ... bekonik pomalu sie rumieni..kroimy jablka w plasterki po czym kladziemy na bekon i posypujemy cynamonem.
Czekamy jakies 5 min az jablka zmiekna (zalezy od grubosci) i podajemy z białym chlebem ..
Dla facetow ... nie musze mowic ze maczane kawalki chleba w tym tluszczyku sa pyszne? :>

wzr - Pon 17 Mar, 2008 21:22

Paulinka for JU ;) :banan:



:papryczka:



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group