Wysłany: Pią 30 Mar, 2007 07:25 Jajeczko, jak je lubisz zjesc :D
-jajecznica
Jaja po rozbiciu smaży się mieszając i dodając przyprawy, często dodaje się także warzywa, mięsa, ser lub grzyby.
-jajko sadzone
Jajo po ostrożnym rozbiciu skorupki - tak by nie uszkodzić błonki otaczającej żółtko - smaży się na rozgrzanym tłuszczu, ścinając tylko białko.
-jajko na miękko
Jajko wraz ze skorupką gotowane w wodzie przez ok. 3 min, charakteryzuje się ściętym białkiem i płynnym żółtkiem, spożywane po usunięciu skorupki tylko z jednego z wierzchołków, często potrawa ta jest urozmaicana - do płynnego żółtka dodaje się odrobinę masła.
-jajko na twardo
Jajko wraz ze skorupką gotowane w wodzie przez przynajmniej 5 min., spożywane po obraniu ze skorupki, można je potem kroić w plasterki
-pasta jajeczna
Jajka na twardo, obrane, zmielone, wymieszane z masłem lub majonezem, do smarowania kanapek.
-kogel-mogel
Żółtka jaj ucierane z cukrem i ewentualnie różnymi dodatkami, mieszane z ubitym na sztywną pianę białkiem.
A tu dla chetnych czegos NEW
jaja kiszone
Jaja na twardo po dokładnym pokruszeniu skorupki (bez jej odrywania), gotowane następnie w osolonej wodzie z dużą ilością kminku, następnie przełożone do naczynia szklanego lub kamionkowego i odstawione do ukiszenia na kilka tygodni, popularna w kuchni berlińskiej zakąska do piwa.
jaja herbaciane, jaja marmurkowe
Jaja gotowane na twardo, w trakcie gotowania kruszona jest (bez odrywania) skorupka i dodawane do wody przyprawy - głównie herbata, anyż gwiaździsty, kminek, sól. Proces gotowania trwa około godzinę, jaja pozostawia się w wywarze do wystygnięcia, po czym obiera ze skorupek.
jaja faszerowane
Ugotowane jaja, przecięte wzdłuż wraz ze skorupką, posiekane drobno wraz z dodatkami, natką pietruszki, smażoną cebulą, bułką tartą i przyprawami wkładane są ponownie do połówek skorupek i odsmażane. Popularna w polskiej kuchni gorąca przekąska z gotowanych na twardo jajek.
_________________
F*** Tomorrow, Live Today,
Forgot yesterday and Just Play.
Dodatkowy Nick: czlowiek z roli
Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 269
Wysłany: Pią 30 Mar, 2007 08:01
jaja kiszone to u mnie chłopaki z klasy po w-fie do klasy wnoszą
btw: jest jeszcze jajeczko ze świeżo bułeczko - na cwiartkach mp w Kielcach na śniadanie zaserwowano nam jajeczko-około 2-3 letnie oraz bułeczkę, którą aby rozerwać należało stosować kilof, bądź gumówkę
_________________ Mój Lśniący Miecz I Ma Ręka Sprawują Sąd, Dokonam Zemsty Na Mych Wrogach I Odpłacę Tym Którzy Mnie Nienawidzą... O Panie Posadź Mnie Po Prawicy Swojej I Zalicz Mnie W Poczet Swych Świętych ... kto rozlał krew człowieczą,tego krew przez człowieka zostanie rozlana
Ostatnio zmieniony przez no. 10 Pią 30 Mar, 2007 08:06, w całości zmieniany 1 raz
ciagle omletu nie ma
Ja tam jajecznice preferuje :
mozna robic albo z grzybami lesnymi, albo z pomidorami pokrojonymi w male kawalki, serem, kielbasa itd... mozna zastosowac wszystko co sie w lodowce znajdzie
_________________ Lux vitae
Ostatnio zmieniony przez kyryry Pią 30 Mar, 2007 08:25, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sob 31 Mar, 2007 01:21 Re: Jajeczko, jak je lubisz zjesc :D
Uczulony` napisał/a:
-jajecznica
Jaja po rozbiciu smaży się mieszając i dodając przyprawy, często dodaje się także warzywa, mięsa, ser lub grzyby.
Z tymi grzybami kojarzy mi się akcja, jak ktoś wrzucił sobie do jajecznicy
halucyny i zostawil wiekszosc na patelni, pozniej zjadl to jego ojciec i latem
przy temperaturze 25 stopni w czapce, kurtce etc odsniezal
nieistniejacy śnieg (Historia autentyczna )
Ostatnio zmieniony przez Moras Sob 31 Mar, 2007 01:22, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach