Mianowicie chodzi mi o to, że muszę wydrukować etykiety (naklejki na koperty z adresami) i zamacham się jeżeli będę musiał wypisywać prawie 500 firm. Mam bazę adresową firm zapisaną w Excelu, ale ni jak nie chce mi jej importować do Worda. Może ta baza jest źle ułożona, w sensie adres z nazwa musi być w jednej komórce albo coś innego. Czy ktoś wie jak powinna ta baza w Excelu wyglądać, aby dobrze zaimportowało mi ją do Worda?
Proszę o konkrety a nie zbędne komentarze i gdybanie.
Exportuj ja do pliku *.txt pozatym w Wordzie jest cos takiego jak korespodencja seryjna, piszesz tekst, wstawiasz miejsca gdzie maja sie tylko zmieniac nazwy firmy i potem drukujesz...
W Excelu moja baza wygląda tak: są dwie kolumny, w pierwszej jest nazwa firmy, w drugiej adres. I tak około 500 wierszy (firm). I tą bazę wyeksportować do *.txt? Jak wyexportuję to co dalej? Korzystam z tej korespondencji seryjnej, ale nie mogę właśnie wstawić tych nazw i adresów firm
[ Dodano: Sro 05 Gru, 2007 18:17 ]
Tak wygląda jak próbuje zaimportować bazę z Excela. Może ona powinna być inaczej skonstruowana?
[ Dodano: Sro 05 Gru, 2007 18:31 ]
Dobra, chyba sobie poradziłem, ale muszę bazę firm lekko przerobić Jak skończę to napiszę czy wszystko gra
[ Dodano: Czw 06 Gru, 2007 23:17 ]
Bazę już prawię przerobiłem, więc musiałem testy przeprowadzić i udało się
W 'Korespondencji seryjnej' wybieramy 'Etykiety' -> dodajemy bazę adresów -> ustawiamy 'Blok adresowy' -> scalamy i ewentualnie edytujemy jakieś nieścisłości -> drukujemy -> cieszymy się, że nie musimy pisać odręcznie kilkuset adresów