odrazu Ci powtarzam opinie usłyszaną w sklepach i to samo na forach - Acer jest marką supermarketową i ich jakość jest jak loteria, albo trafisz i masz spokój albo wiecznie w naprawie - i tu najważniejsze : ich serwis to normalnie kpina.
Aristo - marka mało znana i używana ale raczej chwalona (Dzejmsik miał lapka kiedyś to może się wypowiedzieć), serwisu nie znam
Lenovo - ostro idą do przodu ale jak z jakością to ciężko powiedzieć bo nie miałem nigdy do czynienia
IMHO polecam Asus oraz Toshiba - dobre składanki, dobre matryce, porządnie wykonanie i dość sprytny serwis.
Klan: botland
Wysłany: Pią 28 Sie, 2009 14:36
WEGier napisał/a:
Aristo - marka mało znana i używana ale raczej chwalona (Dzejmsik miał lapka kiedyś to może się wypowiedzieć), serwisu nie znam
Ja Aristo nie znam, ale mam coś do powiedzenia na temat mało znanych marek laptopów.
Osobiście kupiłem sobie Compala FL90 jakieś półtora roku temu.
Graty same markowe.
GF 6800GT
c2d 2,2 jakiś dobry, nie pamiętam ale chyba T8000cośtakiego.
dysk seagate 7200
sieciówka w n-ce
z resztą gdybyś się pofatygował, to był temat o laptopach i tam pisałem co mam dokładnie...
W każdym razie powiem Ci tylko tyle, że pocinałem na nim w Crysisa...
Do czego dążę. Oprócz tego, że obudowa jest szpetna (design a la wczesne lata '90), dość szybko się wytarła, bateria po 1,5 roku trzyma ~1,5h to nie mam problemów. Jak na lapka bardzo fajnie śmiga.
Cena - 50% taniej kupiłem niż coś Markowego. Z perspektywy czasu - było warto...
po pierwsze nie ma hoooyah zebym kupil lapa w komputroniku bo ładnie se marzy narzucaja
nie ma czegos takiego jak grafika zewnetrzna tym bardziej wymienialna w lapku, wymienic to mozesz sobie ramy i dysk twardy a grafe mozesz miec ale niezintegrowana - dedykowana.
Acerem tak jak WGR mowi, zalezy jak trafisz, ja na chacie mam 2 acery jeden juz kula 4 rok i ok. Tylko ze modele low-endowe. Uwazam ze najlepsze rozwiazanie w kryterium cena/jakosc
o Aristo slyszalem ze poziom Benq i Fujitsu-siemens = moja opinia - NIE
Lenovo, niby pod tym sie podpisuje IBM ale era IBM'ow sie skonczyla wraz z polaczeniem sie z lenovo nie mialem osobiscie ale wygladaja ciekawie. Nie wiem jak relacja cena/jakosc
Asusy, tutaj w sumie mieszane uczucia jedni chwala drudzy ze juz wiecej nie dotkna.. z tego co slyszalem sa jazdy z serwisem.
Odnosnie kadłubków, kumpel tez ma takiego no name i juz mial płyte wymienianą, grafa sie grzała i usb padło. Wiec to pewno tez zalezy od tego jak sie trafi.
To co ma qBeł to ciekawe rozwiazanie bo w sumie no name, ale na w miare fajnych bebechach. Wydaje mi sie ze FL 90 siedziały na 8600 GT ale nie na 6800 qB tylko ze wada ich w porownaniu do DELL XPS było to że grafa siedziała na ddr2 a w xps na ddr3 była. I była rożnica.
Ja kupowałem w zeszłym roku lapa i mialem dylemat czy dell xps czy toshiba a300. Skusilem sie na toshibe a300-15b i w sumie jestem zadowolony oczywiscie nie ma ideałów ale ta spełnia moje wymagania
Mam jeszcze Hp paviliona ale uwazam ze producent zbyt mocno sie ceni, chociaz dostałem do niego sciereczke i cos tam jeszcze wiec w sumie złotówki nadpłacone nie były na marne
i bron Cie reka Boska od lapka z marketu bo Cie zlinczuje kablem od słuchawek!
Klan: botland
Wysłany: Pią 28 Sie, 2009 15:45
bamc napisał/a:
Wydaje mi sie ze FL 90 siedziały na 8600 GT ale nie na 6800 qB
Racja, racja
Generalnie kupowałem tutaj. Możesz sobie poszperać.
Nie mówię, żebyś koniecznie brał kadłubka. Jak masz siano, to na pewno lepiej kupić coś markowego. Mówię tylko, że za rozsądną cenę można mieć super bebechy. Po prostu mi robiło różnicę zapłacić niecałe 3k a 4k z czymś...
A płyta może się spalić zawsze
Btw. Uważaj na kompy ze sklepów internetowych. Często sprzedają kompy, które leżały gdzieś w magazynie np. w Hiszpanii przez dość długi czas i się nie sprzedały. Po taniości kupili je Polacy i świrują, że są nowe
Wiem, bo kumpel pracuje właśnie w takim sklepie.
Ps. podpinam się pod opinie spamca o komputroniku
Ostatnio zmieniony przez qBert Pią 28 Sie, 2009 15:46, w całości zmieniany 1 raz
osobiście korzystam z lapków Lenova (3 z rzedu) i zawsze jestem zadowolony... dobrze zrobione, komponenty dobre, jakos ***cenzura***... co do servisu to ci nie powiem bo nie miałem "przyjemnosci" korzystac z ich serwisu
Klan: Klaco?
Wysłany: Pią 28 Sie, 2009 19:03
ja sie wypowiem co do Acera
mam 3 znajomych oraz siostre (ktora wiecznie cos miesza w sofcie ) i nigdy nie mieli z nimi zadnych problemow - ale fakt jezeli chodzi o serwis .. to nieistnieje
Co prawda nie sa to jakies kombajny do gier, ale porzadne wytrzymale laptopy
Ja bym sie zastanawial nad Lenovo oraz Toshiba
Ahhh teraz moja siostra ma Sony Vaio - ladny design, ciekawe parametry ale problemy ze sterownikami
[ Dodano: Pią 28 Sie, 2009 20:05 ]
WEGier napisał/a:
Acer jest marką supermarketową
ejjj nie moge sie zgodzic!
sprzatajac w piwnicy natrafilem na mojego pierwszego kompa z 1998 - byl tam stary czytnik cd-rom marki Acer
podpialem i dziala!
ja sie wypowiem co do Acera
mam 3 znajomych oraz siostre (ktora wiecznie cos miesza w sofcie ) i nigdy nie mieli z nimi zadnych problemow - ale fakt jezeli chodzi o serwis .. to nieistnieje
Co prawda nie sa to jakies kombajny do gier, ale porzadne wytrzymale laptopy
Ja bym sie zastanawial nad Lenovo oraz Toshiba
Ahhh teraz moja siostra ma Sony Vaio - ladny design, ciekawe parametry ale problemy ze sterownikami
[ Dodano: Pią 28 Sie, 2009 20:05 ]
WEGier napisał/a:
Acer jest marką supermarketową
ejjj nie moge sie zgodzic!
sprzatajac w piwnicy natrafilem na mojego pierwszego kompa z 1998 - byl tam stary czytnik cd-rom marki Acer
podpialem i dziala!
no właśnie kiedyś nie było supermarketów ani chińczycy nie byli tacy mocni więc i marki było lepsze - droższe ale prawie wieczne. Teraz wszyscy biją się a raczej strzelają na ceny aby przetrwać więc oszczędzają na czym mogą - każdy cent zaoszczędzony dla nas jest tylko centem a dla nich 0,01€ x tysiące sprzedanych modeli = zysk
Acer jest taką typową ladacznicą supermarketową w ostatnich latach (od około 4lat) - i niektóre modele są stricto produkowane na promocję - można je poznać po opakowaniu jakoś - i niektóre sklepy netowe aby mieć dobre ceny jakoś kupują ten sam sort.
Także Iglax - możesz nie mieć tyle szczęścia jak Sinecod, więc lepiej zapomnij o tej marce, tymbardziej że hajc nie jest problemem.