Wysłany: Nie 18 Sty, 2009 09:12
koJOt napisał/a:
minimalne odswierzanie zeby Ci oczy nie wyplynely to 75hz , najlepiej 80hz wtedy nie meczy oczu. Najlepiej zrob test daj 60 , popatrz na czarne Tlo z tekstem a po minucie zminimalizuj okno, jak beda ci latac paski przed oczyma to za male odswierzanie, daj 75 i znowu to samo.
To dotyczy monitorów CRT A dmz mówi o LCD. W LCD odświeżanie działa inaczej niż w CRT i 60 jest wartością wystarczającą nie męczącą oczu.
_________________ Pozdrawiam, Bo$s
Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datę jego publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyn.
Klan: mam cały na hdd
Wysłany: Nie 18 Sty, 2009 12:42
ok teraz pare slow do tych, ktorzy twierdza ze roznica miedzy 100 fps a 60 fps jest niezauwazalna dla ludzkiego oka. albo ktos wam to powiedzial a wy bezmyslnie to powtarzacie albo nie graliscie na 100 fps przez caly czas przesiadajac sie nastepnie na 60.
albo ja nie mam ludzkiego oka
poza tym w FC2 w opcjach gry mozna ustawic odswierzanie 75. nierozumiem tego bo w systemie 60 max. fps moge osiagnac nawet 120 jak sie dobrze ustawie w terenie. ale wydaje mi sie ze pokazyje tylko te 120 fps a wyswietlane jest 75. raczej nie mam ochoty ryzykowac z reforce... na starym crt z odswierzaniem 100hz max w reforce ustawilem 120 i monitor zgals
btw ktos kiedys tlumaczyl jak wylaczyc synchronicacje w ustawieniach ale nie moge tego znalezc...
i nie interesuja mnie mouse fix'y wiec nie zawracajcie mi tym kontrafaudy. chyba ze wylaczenie synchronizacji i wylaczenie akceleracji myszy to to samo <mysli>
na nowym monitorze mam zamiar zostac przy rozdzielni 1024x768 i w cs 800x600. ewentualnie 640x480 ale to juz byl by akt rozpaczy.
Wysłany: Nie 18 Sty, 2009 13:56
wylaczylem synchronizacje pionowa i co prawda pokazywalo mi 100 fps. ba nawet roznica byla zauwazalna w poruszaniu myszka ale artefakty od razu sie pojawily
przy -freq 100 nie zauwazylem wiekszej roznicy poza tym ze cs jest w mniejszym okienku na tle pulpitu.
nawet w ustawieniach monitora nagle pojawilo sie 75 [wczesniej troche grzebalem] i po zmianie dalej 60 fps. wiec nic z tym chyba juz nie da sie zrobic
co do okienka przy 800x600 w tle pulpitu, usun freq 100 z komend i ustaw wlasnie w rforce wymuszanie 100 dla 800x600, 120 dla 640x480, pozniej pulpit > prawy przycisk myszy > wlasciwosci > ustawienia > zaawansowane > monitor > i zobacz czy zaznaczona jest krokiewka "ukryj tryb..." jezeli tak to po rozwinieciu wartości Hz powinna byc tylko ta ustawiona w rforce... napisz jak poszlo
_________________ "Walka o pokój, jest jak pieprzenie w imię dziewictwa."
Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 09:50
masz 20' czy 22'? bo zakladam, ze tez masz lcd. i nie chce narazie bawic sie reforce'em bo juz raz zgasilem swiatelko. ale to byl crt. ktos z was ustawial juz 100 hz na lcd z 75hz max?
narazie gram z wylaczona synchronizacja i jest nawet znosnie... ale w ostatecznosci moge zaryzykowac i sprobowac reforce ale tylko jak ktos mnie upewni ze nic sie nie ***spsuje***
btw 100 hz ustawic tylko dla rozdzielczosci na ktorej gram w cs?
ja tylko używam reforce - sprawdzasz ile wydoli twój monit i tyle ustawiasz i nie ma możliwość coś popsuć .... kiedyś wziąłem lcd - ustawiłem 60 bo tyle miał max i co? dało się grać ale wolałem go oddać do biura a sobie wstawić z powrotem 5 letnie CRT i nie ma porównania.
Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 11:46
kupujac nowy monitor liczylem sie z tym ze bede sie musial do niego przyzwyczaic, ale nie myslalem ze bedzie taki cyrk. gdybym wiedzial to naprawde bym chyba nowy crt kupil 19'.
z reforce sprobuje jak z pracy przyjde wieczorem. i nie wiem teraz bo maxymalnie moge ustawic 75hz, to mam w reforce zmienic na 100 hz dla 800x600? [na takiej gram] czy na 75? na 75 chyba nie ma sensu imo.
ps. i nie chce mi sie wierzyc ze tylko Ty uzywasz reforce
"ja tylko" means in Polinsky language że ktoś używa tylko programu reforce na swoim komputerze albo "ja tylko" means also że tylko on używa ale brakuje jeszcze słowa "(..) z użytkowników tego forum / z użytkowników wszystkich for na świecie / ze wszystkich użytkowników windowsa ikspe na całym świecie"