CS bydzia :: www.cs.telsten.com Strona Główna  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Simlock
Autor Wiadomość
wzr

Dodatkowy Nick: pOw poW
Wysłany: Pon 24 Sie, 2009 16:03   Simlock

Witam

mam pytanko , ściągał ktoś już simlocka z SE W610i ? jeżeli tak , to prosił bym o jakiś poradnik, najlepiej dla najwiekszego Newbiee xd

wszystko jasno opisane ;x

dzieki ;)

دخان الشيشة اليومية

bamc

Wysłany: Pon 24 Sie, 2009 16:07   

http://www.centrumse.pl/forum/

i klikasz Pomógł! :D

wzr

Wysłany: Pon 24 Sie, 2009 16:21   

ja chce jasno opisane ... ;(

دخان الشيشة اليومية

qBert

Klan: botland
Wysłany: Pon 24 Sie, 2009 16:45   

zgadzam się z wzr'em
chcę ściągnąć simlocka z k800i.
Ale jak widzę tematy:
Kod:
Patchowanie K800i na Cid 53 

albo
Kod:
Patchowanie DB2020 za pomocą JDFlashera

ogarnia mnie pusty śmiech.
Zamiast zrobić poradnik dla TOTALNYCH noobków takie tematy? Nic nie jest jasno opisane.
Nie ma np. tematu:
Jak zdjąć simlocka z k800i

Poza tym rzucają na tym forum jakimiś cidami 52, 53.
WTF?

wzr

Wysłany: Pon 24 Sie, 2009 16:51   

to z CiD'ami to sie już ogarnałem xd to jest chyba model softu w telefonie, wiem ze mam DB 2020 ;) tylko tyle xd

a ty SPAMC ogarnal bys sie , i czasem pomyslal , albo zajrzał do linków które podajesz :* *

دخان الشيشة اليومية

qBert

Klan: botland
Wysłany: Pon 24 Sie, 2009 16:52   

A jak sprawdzić ten CID?

wzr

Wysłany: Pon 24 Sie, 2009 16:57   

http://centrumse.pl/forum...showtopic=42995

ale nie kumam jak sciągnąć z tego sim locka :(

tzn, to jest do w610i , pewnie też musisz ściągnąć sterowniki flash czy coś takiego do swojego w800

دخان الشيشة اليومية
Ostatnio zmieniony przez wzr Pon 24 Sie, 2009 16:58, w całości zmieniany 1 raz  

bamc

Wysłany: Pon 24 Sie, 2009 21:27   

lol podalem link do foruma o soniaczach :D w se masz wersje softu i cid. Wersje softu to byla jakas kombinacja strzalek i gwiazdki..

CID (Customer Identity)-rodzaj zabezpieczeń telefonu, chroniący przed nieautoryzowaną ingerencją użytkownika w system plików telefonu. Im jest on wyższy tym trudniej go złamać darmowymi sposobami. Są dwa rodzaje CID: pierwszy (OTP CID) zapisany jest w OTP (One Time Programmable memory - cześć pamięci zapisywalnej tylko raz) telefonu i nie da się go zmienić. Drugi (PhoneCID) zazwyczaj jest taki sam jak pierwszy, jednak może zostać zmieniony na wyższy przy aktualizacji firmware (tak jak to miało miejsce w m.in. K800i, gdzie przy updacie softu CID z 49 został zmieniony na CID51), można go zmienić na niższy (do poziomu OTP CID) w punktach serwisowych. CID można sprawdzić programem DaVinci Client, podłączając telefon w trybie serwisowym do komputera i wybierając Read CID/test cable.

EROM (Erasable Read-Only Memory)część pamięci telefonu, kontrolująca interfejs flashowania oraz ładowanie bootowania telefonu (the boot loader) itp, odpowiednik BIOSu w PC.

Certyfikaty (kolory):
RED - standardowy certyfikat, przyporządkowywany po wyprodukowaniu telefonu, umożliwiający, np. aktualizację telefonu SEUSem (SEUS - Sony Ericsson Update Service) oraz flashowanie np. programem DaVinci Client.
BROWN - certyfikat rzadziej nadawany fabrycznie, częściej zmieniany ze standardowego RED przy, np. operacji ściągnięcia simlocka. Ułatwia przeprowadzanie operacji w serwisach, natomiast utrudnia lub uniemożliwia flashowanie domowymi (SEUS, DaVinci) lub darmowymi (GFlash, XS++) sposobami.
BLUE - kolor deweloperski, który posiadają tzw. modele testowe. Na ogół takie telefony zostają u pracowników SE. Późniejsze wersje mają nieco inne elementy softu i kolor RED lub BROWN.

zdjecie lub spachowanie (zakrycie) simlocka zalezy od wersji softu i cida, im nowszy tel tym mniejsze prawdopobienstwo ze za damke samemu zrobisz (wyzszy cid)

Odpowiedz do tematu