CS bydzia :: www.cs.telsten.com Strona Główna  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: teczufka
Czw 17 Sie, 2006 16:21
Sprawa bydzia.pl - "krótkie" wyjaśnienie.
Autor Wiadomość
.:Solid_Snake:.

Wysłany: Śro 24 Lis, 2004 22:22   Sprawa bydzia.pl - "krótkie" wyjaśnienie.

Witam! Kto na naszym forum i serwerze gości jakiś dłuższy czas, to wie, iż w styczniu tego roku pańskiego 2004 zbierałem na serwer CS'a, aby stworzyć tak fajny serwer CS'a jak wtedy był sulechow.net. Trochę to trwało wiec doszedłem do wniosku ze należą wam się wyjaśnienia.

Gdy udało się uzbierać kase, która pozyskałem po części, chodząc normalnie po ulicy, po mojej szkole (IV LO w Bydgoszczy), przerywając lekcje, a następnie dostając kasę od was, drodzy gracze sulechowa, zakupiłem sprzęt na allegro. Sprzet ten miał takie parametry.
Athlon 2000+
MSI KT333
256DDR
Dysk 2GB, potem 4GB (obecnie 8GB - update z dnia 17.06.2005)
Zasilacz 260W (obecnie 300W)
Obudowa była nasza, robiona na lekciji informatyki. Taka fajna przezroczysta z plexi. (obecnie kupiona)

Moze sie ktoś uśmieje, jak opowiem, jak wygladała instalacji linuxa, ale to było mniej wiecej tak: Cheetah i ja wraz z kumplami siedzielismy na TS'ie, przed monitorem serwera stała kamerka internetowa, a obraz leciał przez NetMeeting. No i tak jakoś sie na udało, ale harcore był konkretny (co chwile zrywanie połaczenia included). Wszyscy byli szcześliwi. Znalazłem providera - firme Wavelan (www.wavelan.pl) no i oddałem tam kompa.
Umowa była taka, ze ja mu (właścicielowi firmy) daje sprzęt do podłaczenia, on daje łacze, a ja w nazwie serwera reklamuje jego firme. Odrazu się zgodził... ku naszemu nieszcześciu.

Okazało się, że to jest praktycznie jedno-dwu osobowa firma i koleś poprostu chciał nas zrobić w bambuko. Na początku był duży ping, dużo timeoutów. W ogole stracilismy root'a i dostaliśmy marne konto, z którego sie nic nie dało zrobić. Przymknelismy na to oko, bo obiecane 3MBit nie chodzi piechotą a podobno miało być lepiej. 2-3 tygodnie stał serwer CS'a 1.5. Miał duzy ping i ludzi grało coraz mniej. Jak był full, to odrazu ludzie wychodzili bo ping skakał niczym kałczukowa piłeczka. Co chwile serwer nie wiadomo czemu nie działał i trzeba go było ręcznie uruchamiac. Nie moglismy nic zmienić bo praw root'a nie było. Ciagle nie było miejsca na dysku, bo jakieś logi niewiadomo czego się robiły i na pewno nie były to logi serwera cs. Telefony, maile nie pomagały. Nagle serwer zniknoł z sieci. Co sie okazało, po rozmowie z kolesiem, który zna pana Jacka Kodronia (tego własciciela wavelan) okazało sie ze na serwerze stał ROUTER GŁOWNY NA CAŁE ŚRÓDMIEŚCIE BYDGOSZCZY! I sie dziwić dlaczego tak muliło podczas gry.
Był początek marca, jak powiedziałem, ze zabieram sprzet. Koleś się umawiał ze mną chyba 12 RAZY! I ani razu nie przyszedł. Ciagle sie tłumaczył, ze cos mu wypadło itp itd. ANI razu sam nie zadzwonił, zeby mi powiedziec abym niepotrzebnie nie czekał. Na takich próbach mineło kilka miesiecy.
Przez lato również miałem z nim umowione spotkanie, ktore nigdy sie nie odbyło. Koleś nie obierał telefonów odemnie. Miał zapisane w komórce, z ktorych nr telefonu nie odbierać rozmów. Jak dzwoniłem z budki albo od kogoś, to obierał i jak słyszał mój głos to coś mówił szybko ze coś robi i ze musi konczyc po czym RZUCAŁ SŁUCHAWKĄ! Na gg dostałem bana.

Ostatecznie dopadłem typa w sklepie. Całkiem przypadkowo. Wraz ze świadkiem umówiłem sie na ostateczny termin z nim. Byłem godzine przed czasem umowionym i czekałem całą godzine po czasie umowionym w jednej firmie, którą mi podał jako miejsce spotkania. Oczywiscie mimo ze dałem mu 1 godzine tolerancji w każdą ze stron, koleś się nie zjawił. Pytałem się portiera, a koleś mowi, ze miał byc o 16, ale nie dzwoni, nic nie daje znaku ze sie spozni. Wsiadłem w samochód i pojechałem na komende. Przez 2 godziny spisywał pan policjan sprawozdanie z calej naszej wspołpracy.
Po powrocie do domu dostałem wiadomość, że TO JA się spózniłem!!! To jak mu powiedziałem, ze byłem godzine przed czasem i kłamie, to powiedział, że dzwonił ze się spozni i miał mi portier przekazac. Oczywiscie znow kłamstwo. Powiedziałem ze sprawa jest już na policji. Odrazu mi zagroził, ze mnie obciązy kosztami podłaczenia, mimo iż wg słownej umowy nie musiałem ich pokrywać. Potem wmaiwał mi, ze to ja nie wywiązałem sie z umowy bo nie reklamowałem serwera 0_o. Poprostu co chwile zmieniał zdanie. Jak mu powiedziałem ze jest zakłamanym oszustem (jak sprzedaje internet, to go klient nie ma przez 3 tygodnie w miesiacu jesli w ogole nie ma), ze jest nie słowny i ogólnie kłamcą (tak mowili wszyscy. ktorych sie potem pytałem jak sie im podobają jego usługi - wszyscy go zbluzgali ze kłamie, oszukuje i nie dostrzymuje słowa). Powiedziałem mu ze wycofam zgłoszenie jak dostane sprzet. Oczywiscie sie umowił znów na konkretną godzinę i znów nie przyszedł bo sie okazało, ze nie ma dysku 0_0. Jak sie go pytałem czemu dysk wymienił jak to nie był router głowny (on zaprzeczał ze to był router głowny) to sie koleś zamulił.

Postanowiłme zostawić tą sprawe policji.

W miedzyczasie załatwiałem nowego porządnego providera. Miałem już ustalone z AWACOMEM , że dostane łącze, niestety może niepotrzebnie powiedziałem o tym jmk, no i jakoś dziwnym trafem nagle on miał dla swojego serwera sponsoring w postaci 4MBit z Awavomu nie ja.

Mało tego. Niektórzy panowie z forum serwera sulechow.net, nie szczedzili słow pod moim adresem, twierdząc, że okradłem ludzi z pieniedzy itp itd, a co najśmieszniejsze, Ci panowie nawet grosza na serwer nie dali, ale jednak najgłośniej krzyczeli.

Sprzęt został odzyskany przez pana śledczego. Oczywiście bez zasilacza, obudowy, taśm IDE i Floppy no i wiatraka od proca nie było. Ważne jednak ze był sprzęt. Juz nie chciałeł walczyć z kolesiem, bo moglem podać sprawe dalej do sądu, ale policjant powiedział ze sie nie opłaca, bo dostanie niską szkodliwość społeczną i mu nic nie zrobią. Dałem umożenie. Jak sie dalej okazało koleś z wavelanu zeznał na komisariacie, ze nie oddawał komputera przez pół roku bo chciał mieć zabezpieczenie, ponieważ mu nie zapłacilismy za podłączenie do sieci. Oczywiscie mi o tym nie powiedział NIGDY, a cały czas tylko mówił ze sie tu czy tam ze mną spotka i sprzet mi odda. Zresztą w umowie o kosztach podłączenia nie było żadnej mowy. Kolejne kłamstwo, ale to normalne u krętaczy i ludzi zakłamanych do szpiku kości.
Zabrałam sprzęt do domu. Kupiłem zasilacz 300W, obudowe i wiatrak na procesor z całym radiatorem i taśmy. Pomogli mi Liq i patt wspomagając mnie wysyłając mi kilka dyszek. JMK zaproponował mi współpracę z Awacomem, ze dostane łacze itp itd. Ale nagle chyba stwierdził, ze on musi być jedynym rządzącym i zaczoł narzucać nazwy dla jakiejś jego ligi, potem nie miał czasu nawet ze mną rozmawiać. Ciagle mówił, ze coś robi. Obojetnie o której bym nie napisał. Mowił, ze on odpisze jak bedzie miał czas, no ale ciągle nie dostałem odpowiedzi. Złożyłem mu propozycje aby połaczyc te serwery i zrobić 2 publiki 1.6, 2 CW 1.6 i jeden CSS publik. Oczywiście CSS był dla niego propozycją śmiechu wartą, bo przecież "nikt w to nie gra", że sie liczy 1.6, ze z CSS bedzie jak z CZ itp. Tłumaczyłem mu zeby sie nie wypowiadał o grze w którą nie grał i ze w przypadku tak małej ilości polskich serwerów CSS, taki dobry serw na dobrym łaczu przyciągnie wielu graczy a co za tym idzie da duża popularność Awacomowi co miało być priorytetem, no ale on wiedział lepiej. Aczkolwiek powiedział ze sie zastanowi ale bedzie cieżko. Pisałem, pisałem, nie odpowiadał. Napisałem mu ze taka współpraca, ze on nie ma czasu pogadać, nie mówiąc juz o tym aby znalazł czas na podłaczenie naszego serwera, to nie ma sensu i powiedziałem mu "do widzenia". O dziwo, po kilku dniach sie pokazał "CSS Awacom" ogłoszony na boardzie CS :x . Mówi sie trudno.

Komp stał skonfigurowany, złożony, gotowy do pracy. Wystarczyło podpiąc do sieci. Znalazłem firme Telsten ( www.telsten.com ). Całkiem duża firma. Dostalismy łacze 2 MBit. Dostałem pisemną umowe o dzierżawe łacza (co w przypadku firmy wavelan w ogole nie miało miejsca). Widać ze firma nie jest jednoosbowa, jak samych sekretarek jest chyba 3 i to w samym środmieściu. Firma jest naprawde profesionalna. Zaniosłem serwer i po 2 dniach (sobota, niedziala) działał juz. Działa do teraz. Kontakt z administratorem mam bardzo dobry, wręcz wyśmienity. Żadnych problemów. Co najważniejsze mam pisemną umowe. Myślę ze wspópraca bedzie dobra. Łacze sie jak narazie wywiązuje z zadania, bo chętnie gra na serwerze nawet 15 osób na 16 slotów tuż po podpieciu na nowe IP.

Obecna nazwa serwera to: telsten.com ][ bydzia 1.6 TP
Dostępny jest pod adresem: 83.238.68.23:27015
Wszystkich chętnych zapraszam i czekam na opinie dotyczące serwerka.

Narazie jest rozpatrywana kwestia współpracy Sulechow Arena z bydzia.pl
W trakcie rozpatrywań jest również kwestia forum i strony serwera.

Obiecałem ze na stronie serwera powstanie lista osób, która się przyczyniła do powstania serwera, i pojawi sie ona jak strona tylko bedzie. Jest jednak problem. Liste miałem na dysku HDD który mi się spalił. Dlatego pisze z pamięci. Niech ktoś sprawdzi tą liste i jeśli uważa ze sie powinien na niej znaleść a go tam nie ma to przepraszam i prosze o kontakt ze mną i dopisze. Wypisuje wg kolejności jak mi przyjdzie na myśl.

-Anonimowi uczniowie IV LO w Bydgoszczy wrzucający drobne do puszki ;)
-Cheetah
-Liquid_Snake (wtedy jeszcze BeToN :D )
-Patterson
-Pyza
-Lesiu
-MinutMen
-Lama^^
-russianM4A1
-Menel
-KOSMOS
-Jarecki
-DUCH
-ZP
-Pan Śledzczy Piotrowski z komendy rejonowej na błoniu w Bydgoszczy

Osoby, które złożyły się na nowy HDD do serwera (wg alfabetu).
-Akira
-Ciasteczowy Potwór
-DzejmsBlond 'oo7'
-K@cZ@N
-LiqS
-Nowik
-r0s0
-Vortex
oraz
-Piotr Ż. (nie mamy nicka)
-Tomasz P. (tak samo)

Osoby, które podarowały CD-Rom (wg alfabetu)
-Akira
-DzejmsBlond 'oo7'
-Nowiki

Tyle pamiętam. Moze Cheetah ma kalkulacje na hdd jeszcze to wypisze wszystkich. Mi ta kalkulacja poszła z zapachem spalonych obwodów HDD.

CO MI POZOSTAJE, JAK PRZEPROSIĆ, ŻE TYLE CZEKALIŚCIE ALE NAPRAWDĘ ROBIŁEM CO W MOJEJ MOCY I ZAPRASZAM NA SERWER.

PS
Aha. Jeśli chcecie nawrzucać człowiekowi odpowiedzialnemu za to ze tak długo czekaliście to prosze:
Jacek Kodroń. Firma to www.wavelan.pl. A GG to 146738. Wasz wybór. Rzucam go wam na waszą pastwę bo mu się to należy! To wam zrobił najwiecej szkód tym czekaniem. Mnie tylko przybyło kilka niemiłych epitetów i kupa stresu.

PS2. Kto dotrwał do końca tej wypowiedzi jest naprawdę mocny. To juz naprawde koniec tego posta :D

UPDATE 17.02.06

PEŁNA LISTA OSÓB, KTÓRE KIEDYKOLWIEK SKŁADAŁY SIĘ NA SERWER LUB CZĘŚCI DO NIEGO
Cytat:
akira
arrow pi
ciasteczkowy
Cheetah aka Gepardzik
DUCH
DzejmsBlond
Jarecki
K@cZ@N
KankerNoob
KOSMOS
Lesiu
LiqS
Lama^^
^^max
Menel
MinutMen
nemrod
nowik
patterson
psychic
Pyza
_rOsO_
russianM4A1
siatkarz
SiD
shch0ta
stefan
tiop
Vegeta
VorteX
WEGier
yello
ZP

oraz
Piotr Ż. (nie mamy nicka)
Tomasz P. (tak samo)
Anonimowi uczniowie IV LO w Bydgoszczy wrzucający drobne do puszki ;)

Obecny sprzęt z którego skłąda się serwer:
Procesor Pentium 2.8GHz wraz z BOXowym wiatrakiem.
Płyta główna ASUS P4M800PRO
1x1024 Ramu DDR2 533 Kingston
Dysk Samsung 40GB 7200 obrotów/minute, 2MB Cache
Zasilacz Chieftec 350W
Obudowa ze sklepu.
Wiecej w tym temacie

patterson

Wysłany: Śro 24 Lis, 2004 22:47   

Już ja z nim pogadam :chytrus: , wiesz moze gdzie ta śmieszna siedziba firmy, może go odwiedzimy :chytrus: , zdazy sie mały wypadek, :chytrus:

AAA do historii solid adodam jeszcze tylko małe sprostowanie ,że dziś na serwie był komplet 16 slotów i to przez ładną godzine, a potem w granicach 10-14 sie wachało. Czyli zainteresowanie jest :D , pingi też nie były złe, w granicach 30-50 :) tylko liqs psoł wszystko swoimi dupszotami :x ludzie popadali w desperacje ;)

ciasteczkowy

Klan: PI 3.14
Wysłany: Śro 24 Lis, 2004 22:59   

To może ja z nim pogadam po swojemu :D

TheW@rrior

Wysłany: Śro 24 Lis, 2004 23:10   

No super, konkurencja dla Sulechow :P Moze jakies reklamy na servie by część ludzi ktora czeka na wbicie sie do Sulechowa mogla sobie pograc na bydzi ?? Postaram sie przyciagnac jakiegos ludu no i sam tam bede czasami wpadal :) (na sulku zadko bywam wlasnie z powodu full miejsc)

ljm

Wysłany: Czw 25 Lis, 2004 07:42   

przeczytalem... :mrgreen: gra sie milo ;-) narazie sobie robie mala przerwe w graniu z 2 powodow :

- myszka juz zdycha
- sluchawki juz zdechly...

:hahaha:

LiqS
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Lis, 2004 10:19   

Kropas dopisz sobie jeszcze:

- skill mi nie zdechł, bo go nie miałem
- czity naprawiłem

:hahaha: :hahaha:

Pingi są na serwq bardzo dobre, dopowiem jeszcze, że zasady serwa są kropla w krope identyczne z sulechowkimi. Więc przeuczać się nie trzeba. :)

Pyza
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Lis, 2004 15:12   

no czekałem na ten server ;) ;) ;) dzisiaj albo jutro już tam pójdę "karać" :P hyh i tak na sulq mam jeszcze bana :x :P

Diefenbach

Wysłany: Czw 25 Lis, 2004 23:00   

wpadlem dzisiaj 2 razy i jestem zadowolony z gry, pingi niskie towarzystwo wyborne (duzo osob znanych wlasnie z sulechowa), innymi slowy bede napewno wpadal :>

ale mam jedna uwage. przydaloby sie jakies info na temat zasad, czyli jakie sa strefy, kiedy mozna raszowac itd. (najlepiej zeby link do stref pojawial sie w ten sam sposob jak na sulechowie), bo mialem sytuacje kiedy jacys goscie raszowali i nawet prawde mowiac nie mialem im tego za zle, bo sam nie znalazlem nigdzie "oficjalnego" spisu zasad.

Wysłany: Czw 25 Lis, 2004 23:06   

Zasady są IDENTYCZNE wręcz jak na sulechowie. Wiec odsyłajcie ich do linków sulechowskich, a potem się pomyśli. Sprawa strony jest w toku, a tam napewno znajdzie się NFO.

patterson

Wysłany: Czw 25 Lis, 2004 23:07   

Mozna już mówić o niejakiej współpracy serwów, dlatego przestrzegaj tych samych zasad co na sulku, a innym podawaj strone z zasadam i strefami i własnie z sulka. :D

o lol, solid, jednocześnie napisaliśmy :wow:

SOLID: Wcale nie! Bo ja byłem pierwszy :D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi