Wysłany: Pon 28 Sie, 2006 06:42 Monitor LCD - kto gra na takim ??
Siemanko!!
Wczoraj wciagnelem sobie monitorek LCD 17'. Oczywiscie lukam Csa jak sie gra i jakos dziwnie musze powiedziec- moze kwestia przyzwyczajenia.Moze ktos z was wie
na jakiej rozdzialce grac na tych monach A to ten monitorek:
Klan: vel bleeeh
Wysłany: Pon 28 Sie, 2006 08:42 LCD vs CRT
Zalezy na jakiej rozdziałce grasz jak na 800x600 1024x768 to pewnie ze ci sie bedzie gralo "dziwnie" wada LCD-ków jest kiepskie skalowanie rozdzielczości CRT duzo lepiej sobie z tym radzi, czyli wszystko co poniżej rozdzielczości deklarowanej 1280x1024 (SXGA) bedzie wyglądało mniej lub bardziej rozmydlone na LCD. Jak chcesz miec ladnie i bez mydla to przyzwyczajaj się do 1280x1024 niestety
_________________ DFI BloodIron, CD2 E6550@505x7 3550Mhz, 2GB A-Data extreme, Gainward GF8800GTS, Prodigy 7.1HiFi, Benq 1650, 2x250GB, DeathVader, corepad magna, Sennheiser HD 205
Nie tup nie blokuj nie graj na ex 0.1 i na rate-ach z d*
Ja jestem przeciwnikow LCD (monitorów) tyle tego miałem w domu i tyle juz tego testowałem ze juz mi sie odechciewa według mnie na LCD kolory wygladaja lepiej , grafika przy 1024x768 i 1280x1024 wyglada duzo lepiej niz na CRT , lecz gra mi sie duzo lepiej na CRT A jesli chodzi o twoj problem to marv ma racje lepiej przyzwyczaj sie do 1280x1024 albo jesli nie chcesz miec przeciwnikow jak kropka cellowinka "small" to sie przywyczaj do mydła na 800x600
wg mnie twoj benq troszke maly ma kontrast ja gram na rozdzialce 1280x1024 i daje rade... trudno bylo sie przestawic ale... jakos poszlo i nawet jestem zadowolony ze zmiany rozdzialki
edit:
w moim lcd smuzenie niezauwazalne jest i ogolnie wg mva.pl to jest najlepszy lcd 17'' a tam sie chyba znaja na rzeczy ;p
Ostatnio zmieniony przez siatkarz Pon 28 Sie, 2006 10:52, w całości zmieniany 1 raz
lcd sie nie nadaje do gier, bo:
- brak czerni
- czas reakcji
- wypalone kwadraciki
- smuzenie
- kontrast
i tak ludzkie oko nie zauwaza tych wszystkich rzeczy (wypalone kwadraciki to rzadkosc). Czasy reakcji juz sa tak male ze to jest malo istotne, smuzenia tez nie widac, kontrasty siegaja juz w najnowyszhc lcd 4000:1. Wiec jak widac lcdki nie roznia sie az tak w grach od crt. Ludzkie oko i tak to widzi jak widzi. Jedynie CRT nadaja sie dla grafikow bo maja lepsze odzwierciedlenie palety kolorow a takze moga wyswietlic ich wiecej ale juz niedlugo i tak znajac zycie LCDki przescigna CRT, zreszta CRT juz prawie w ogole sie nie produkuje... idzie moda na "płaskie dziewietnastki"