Wysłany: Śro 20 Cze, 2007 21:46 Pierś z kurczaka na winie
Kod:
na patelnie wlać trochę oleju z oliwek i dodać ząbek czosnku(przekrojony na pól), przekroić płata wzdłuż na pół, włożyć na patelnię, troszkę posolić ,podsmażyć z jednej i z drugiej strony , podlać winem(wytrawne białe), gotować aż wino wyparuje. Pomidora pokroić w plastry, posolić posypać oregano i obiad gotowy, smacznego
- 1.5L wody
- 2 kostki rosolowe (ja uzywam 1 grzybowej i 1 zwyklej)
- 100-250g drobno pokrojonego lososia wedzonego(na zimno), w zaleznosci od upodoban
- jajko+maka na kluski
- koperek
- puszka pomidorow
do garnka wlewamy wode, wrzucamy kostki. zanim sie zagotuje kroimy lososia i bardz odrobno kroimy koperek.
jajko mieszamy z maka az powstanie jednolita masa.
do zagotowanego rosolku wrzucamy pomidory z puszki, miksujemy na drobno.
znowu gotujemy, dorzucamy lososia, ale tak zeby nie zrobily sie duze kulki. dorzucamy koperek. doprawiamy pieprzem. soli nie trzeba dodawac, kostki i losos wystarcza.
zupe zostawiamy na malym ogniu. czas wrzucic kluski. przechylamu kubeczek z masa, i widelcem oddzielamy ciasto w zaleznoscci jak duze chcemy. jesli chcemy duze (co polecam) trzeba po kazdym klusku zamoczyc widelec w zupie. zupe mieszac od czasu do czasu zeby sie nie zrobil glut. jak skonczymy zagotowujemy na krociutko jeszcze raz zeby kluchy stwardnialy. zupa polecana na kaca.
Produkty:
- jaja (ile kto zje)
- kiełbasa wędzona (bądź jakaś inna)
- 1 czerwona papryka (może być połówka, jak kto woli)
- kostka sera żółtego (kto ile lubi)
- sól
Sposób przygotowania:
Pokroić papryczkę, kiełbasę oraz ser na małe kawałki. Wrzucić pokrojoną kiełbasę na rozgrzaną patelnię. Poczekać aż się lekko przypiecze, dorzucić do tego pokrojoną paprykę i podsmażać aż będzie miekka. W między czasie rozbełtać jajka i dosypać do nich soli. Jak papryka będzie miekka, wrzucić na patelnię ser. Jeśli był pokrojony na drobne kawałki (bądź poszatkowany) to odrazu wlać jajka i zacząć mieszać, jeśli był pokrojony w większ kosteczki, to poczekac chwilę, aż zacznie sie rozpuszczać i wtedy wlać jajka. Po wymieszaniu jajek zdjąć na talerz i delektować się dobrym smakiem kromka chelba z masłem dla chętnych
Ostatnio zmieniony przez foXx Śro 12 Mar, 2008 14:31, w całości zmieniany 1 raz
zagotować wodę
przygotować kubek (czysty)
wsadzić "tytkę" herbaty (Lipton albo Dilmah - zwykłe)
zalać wrzątkiem
odczekać 2/3 min i wyjąć tytkę
płynnym ruchem wyrzucamy ją do śmieci
wysłuchujemy od żony/dziewczyny/kochanki/Mamy joby "tylko nie zalej blatu!" (oczywiście zalaliśmy)
wycisnąć pół cytryny
wsypać 4 łyżeczki cukru (jak brązowy to może być potrzeba że nawet 5)
zamieszać 3 razy w lewo, potem płynnie zmieniamy kierunek na prawo i robimy 4 obroty, a następnie robimy delikatną wersję "delirium poranne Babci po przepiciu" ale uważamy żeby nie powylewać
teraz kiedy jest dobrze wymieszane delektujemy się herbatą ala wegier
kiedy się tak delektujemy to słyszymy "zrób mi też" od żony/dziewczyny/kochanki/Mamy pomimo że 6 minut wcześniej pytałeś i nie chciała, więc z grymasem na twarzy i mamrotaniem pod nosem najgorszych słów typu "nosz kuuurrrr" albo "nosz ja ..." albo po prostu "wiedziałem kuuurde!" wracamy do kuchni i powtarzamy czynność ... na 80% procent dochodzi nas głos od od żony/dziewczyny/kochanki/Mamy "tylko nie sap!"
Pokroić kiełbasę w mała kostkę, cebulę w "półksiężyce". Kiełbache na patelnię razem z wcześniej roztopionym masłem lub tłuszczem, zapiekamy, wsypujemy cebule, na małym ogniu pod pod pokrywką dusimy. Jajka rozbełtać w osobnym naczyniu, dodać szczyptę (w zależności od ilości jaj) przypraw, i na patelnię od czasu do czasu zamieszać drewniana łopatka z drzewa sandałowego z południowej Australii. Pod koniec smażenia posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Pamiętać trzeba aby nie za bardzo ściąć całość.
Wywalić na talerz, dodać troche koncentratu pomidorowego ja czasem dodaje jeszcze razem z koncentratem trochę majonezu.
Podawać na "hot -plate" czyli na wcześniej podgrzanym talerzu w mikrofalówce.
_________________
Quidquid latine dictum sit, altum videtur - Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze.
sos:
1 duzy sloik majonezu (polecam hellmans dekoracyjny)
1 duzy ketchup
1 mala musztarda
troszke soku z ananasa i brzoskwini do smaku
wszystko kroimy na dosc spore kawalki - ok cm na cm. mieszamy. sos wykonujemy z calego majonezu, ok polowy butelki ketchupu (moze byc wiecej - zalezy jak kto lubi), lyzke musztardy i sos po trochu.
salatka jest pyszna zaraz po przygotowaniu, a jak sie rozlezy to jest jeszcze genialniejsza.
UWAGA!!! ze skladnikow ktore podalam wychodzi naprawde spora porcja, tym bardziej ze jest to dosc syte
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach