Klan: oglądam w TV
Dodatkowy Nick: DzejmsBlond
Wysłany: Śro 01 Paź, 2008 21:04
nowik napisał/a:
Na egzaminie jest obowiązek jazdy prawym pasem, dlaczego? Otóż w Polsce obowiązuje ruch prawostronny i tak każdy powinien jeździć. Lewy pas służy tylko i wyłącznie do wykonania manewru skrętu w lewo bądź wyprzedzenia samochodu przed nami. Wyprzedzanie samochodu prawym pasem jest wg kodeksu wykroczeniem (bynajmniej z tego co pamiętam na teorii tak było). No i tutaj kłania się kolejna bzdura bo np. panowie policjanci w Bydgoszczy (czyli zarząd dróg i miasto) chcą wprowadzić znak zobowiązujący do stosowania techniki zamka błyskawicznego. No i teraz nie rozumiem jak to się może łączyć z przepisami jazdy prawym pasem ?:/
Właśnie 2 dni temu już wprowadzili w dwóch miejscach.
Ostatnio zmieniony przez Dzejms Śro 01 Paź, 2008 21:05, w całości zmieniany 1 raz
Klan: botland
Wysłany: Śro 01 Paź, 2008 22:51
Dzejms napisał/a:
nowik napisał/a:
Na egzaminie jest obowiązek jazdy prawym pasem, dlaczego? Otóż w Polsce obowiązuje ruch prawostronny i tak każdy powinien jeździć. Lewy pas służy tylko i wyłącznie do wykonania manewru skrętu w lewo bądź wyprzedzenia samochodu przed nami. Wyprzedzanie samochodu prawym pasem jest wg kodeksu wykroczeniem (bynajmniej z tego co pamiętam na teorii tak było). No i tutaj kłania się kolejna bzdura bo np. panowie policjanci w Bydgoszczy (czyli zarząd dróg i miasto) chcą wprowadzić znak zobowiązujący do stosowania techniki zamka błyskawicznego. No i teraz nie rozumiem jak to się może łączyć z przepisami jazdy prawym pasem ?:/
Właśnie 2 dni temu już wprowadzili w dwóch miejscach.
I bardzo dobrze!
@nowik - przepisy nakazują jazdę przy prawej krawędzi, chyba że wyprzedzasz lub omijasz. Jeśli prawy pas stoi a lewy jedzie to właśnie takie zdarzenie ma miejsce. Te przepisy zupełnie się nie wykluczają.
Ostatnio zmieniony przez qBert Śro 01 Paź, 2008 22:52, w całości zmieniany 1 raz
ja i tak jeżdze slalomem bo zawsze jakieś pipy się znajdą co jadą 20 na godzinę lewym albo prawym pasem. Najbardziej kocham jak są 2/3 pasy wolne a ktoś jedzie skrajnym lewym (bez możliwości skrętu w lewo) i jedzie np 50km/h ..... wtedy mam satysfakcję siąść takiemu na dupie i migacz albo długie - jak nie zjedzie to wyprzedzam go prawym i zajeżdzam i robię mu to co mi - czyli hamulec i 40km/h ..... paru się już nauczyło
prawda jest taka że 80% w Polsce nie potrafią jeżdzić - bo albo jadą 5000 na godzinę w mieście, albo wyprzedzają pod górke itp - albo jeżdzą 5 na godziną i zawalają wszystkie pasy
Wysłany: Czw 02 Paź, 2008 08:52
dokładnie - należy trzymać się prawej strony jezdni...
Jeśli jedziesz lewym pasem to znaczy,że wykonujesz manewr wyprzedzania - o ile ktokolwiek jedzie prawym pasem. Wiadomo, że bez sensu jest każdrorazowo zjeżdzać do prawego pasa, jeśli jedzie sznurek samochodów a pomiędzy samochodami są małe bądź większe przerwy... wtedy napierasz lewym pasem.
Co do wyprzedzania prawy - wiadomo, że to wykroczenie, chociaż ja ostatnio wyprzedzałem policję prawym, bo jechali za wolno lewym pasem. Ale np. mój kumpel dostal mandat za nieustanną jazdę lewym pasem mimo możliwości korzystania z prawego pasa.
Heh co do polskiej jazdy lewym pasem to miałem fajny przypadek jak Pani zjechała mi z lewego na prawy, żebym mógł ją wyprzedzić, po czym powróciła na lewy .... Myślałem, że padne jak to oglądałem w tylnim lusterku
Justin - powinieneś prawego,ale zazwyczaj skrajnym prawym mkną tiry,bo jest to pas dla samochodów najwolniej poruszających się... więc bez problemu można mknąć środkowym pasem. No chyba, że nie przekroczyłeś jeszcze bariery 80 km/h
Co do polskich kierowców - nie mam pytań ... rzadko normalni- tzn. w miarę spokojnie jeżdzący.... bo albo ktoś zapiernicza bez względu na zakazy i do tego licząc, że samochód z naprzeciwka musi zjechać, albo jedzie odrobinę mniej niż dozwolone, hamuje przed każdym zakrętem i ogólnie zachowuje się jak sparaliżowany
wczoraj miałem przykład jak samochód -CB- mknął bardzo mądrze łamiąc przy tym przynajmniej 4 przepisy no i prędkość (tego nie licze) , a tylko wyprzedzał
_________________ przeważnie zachowuje się poważnie...
Ostatnio zmieniony przez opar Czw 02 Paź, 2008 08:56, w całości zmieniany 1 raz
Wczoraj sytuacja krajowa 8 chlop wyprzedza na podwojnej ciaglej pod gorke z naprzeciwka jedzie tir i na czolowke zeby facet nie przychamowal to bylby karambol ... ja w ogole nie wiem komu oni daja prawko wiekszosc malolatow powoduje wypadki (ostatnia sytuacja smarkacz wjechal w dzieci na przystanku ;/)
_________________ Każdy ponad każdym ? skur**syn
- innego traktuje jakby był niczym,
wszyscy najmądrzejsi ? je**ni
- myślą chyba, że są wybrańcami...
wszyscy tu, niestety... Na takie podejście brak mi słów.
prawda jest taka że 80% w Polsce nie potrafią jeżdzić - bo albo jadą 5000 na godzinę w mieście, albo wyprzedzają pod górke itp - albo jeżdzą 5 na godziną i zawalają wszystkie pasy
ale Wegier zapomniales dopisac, ze wiekszosc z nich ma rejestracje zaczynajaca sie na "W" (na zakopiance np )
ale Wegier zapomniales dopisac, ze wiekszosc z nich ma rejestracje zaczynajaca sie na "W" (na zakopiance np )
powiem Ci Mordas że jak obserwuje podczas moich podróży że ta legenda groźnego madmaxa kierowcy o rejestracji "W" powoli przemija, po pierwsze że większość leasingowych aut ma tą rejestracje a po drugie ogólnie spadła zdolność prowadzenia pojazdów i następuję ogólne "zidiocenie" społeczeństwa ...... jakby to powiedział towarzysz Marx - "wykańcza nas MTV, chipsy i coca cola"
ale Wy mylicie pojecie ....
trzymanie sie prawej strony jezdni jest prawem obowiązującym i zmiana na lewy jest tylko w przypadku wyprzedzania/wymijania, ale (!!) ...
... tylko wtedy kiedy pas lewy jest w przeciwnym kierunku, a jeżeli lewy pas jest w tym samym kierunku w którym jedziesz no jest na takich samych prawach ... równie dobrze moze tam nie byc pasa po srodku wyznaczającego 2ch pasów.