CS bydzia :: www.cs.telsten.com Strona Główna  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Skąd Mieszkasz :D
Autor Wiadomość
psychic

Wysłany: Śro 12 Lis, 2008 17:12   

Kłodzko :P

koJOt

Wysłany: Śro 12 Lis, 2008 17:33   

Cytat:
BYDGOSZCZ

Bydgoszcz (niem. Bromberg, łac. Bidgostia) – miasto w Polsce, położone nad rzeką Brdą, którego wschodni fragment graniczy na Wiśle, siedziba wojewody kujawsko-pomorskiego i największe miasto województwa kujawsko-pomorskiego[4].

Kod:
Bydgoszcz jest jednym z największych miast w Polsce (8. według liczby ludności, 360 142 mieszkańców; 10. według powierzchni, 174,57 km²)[1]. Stanowi ośrodek gospodarczy, kulturalny i naukowy: na terenie Bydgoszczy działają 3 uniwersytety (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. J.J. Śniadeckich i Collegium Medicum UMK ) oraz Akademia Muzyczna i kilka niepublicznych szkół wyższych. Miasto stanowi siedzibę starosty powiatu bydgoskiego, a także powiatu grodzkiego. W Bydgoszczy znajduje się również Kujawsko-Pomorski Urząd Wojewódzki Od 2004 stanowi stolicę diecezji bydgoskiej. Jest także siedzibą wojewódzkiego sądu administracyjnego.

Cytat:
osiedle Czyżkówko - osiedle w zachodniej części Bydgoszczy. Przeważa niska zabudowa domków jednorodzinnych.W XVII i XVIII wieku była to wieś zwana: Szuszkowko, Szyszkowko zaś w XIX wieku: Czyszkowke, Czyskowke, w tym okresie władze pruskie zmieniły nazwę na Jägerhof. Po odzyskaniu niepodległości w 1920 r. wieś została włączona w obręb Bydgoszczy.

Czyżkówko należało do parafii św. Trójcy w Bydgoszczy. W 1933 r. została erygowana parafia pw. św. Antoniego Padewskiego na Czyżkówku, która obejmowała przedmieścia Czyżkówko i Miedzyń oraz wsie Prądy, Drzewce, Łochowo, Łochowice, Lisi Ogon, Czersk Kraiński, Osową Górę, Opławiec i Sanatorium w Smukale. Obecnie parafia obejmuje swoim zasięgiem osiedle Czyżkówko.

:banan:
Cytat:
OWNED
:banan:

orion151

Wysłany: Śro 12 Lis, 2008 17:44   

Nakło nad Notecią

dla tych co nie wiedzą gdzie to jest

moje miasto:

a tu coś o nim:

Cytat:
Położenie

Miasto leży na prawobrzeżnej ziemi nadnoteckiej, zwanej Krajną. Jako gmina Nakło graniczy z gminami: Kcynia, Szubin, Mrocza, Sadki, Białe Błota i Sicienko.

Historia

Kluczowy gród obronny Pomorzan przy granicy z Polską w 1090 roku został zdobyty w wyniku oblężenia przez wojska polskie pod dowództwem palatyna Sieciecha przy jednoczesnym odparciu odsieczy Pomorzan z głębi kraju. W 1091 Władysław Herman z pomocą czeską bezskutecznie oblegał Nakło (czyli wcześniej Pomorzanie musieli jakoś odzyskać ten gród). To nieudane oblężenie oznaczało, że Pomorze na pewien czas usamodzielniło się od Polski. Ostatecznie gród został opanowany przez Bolesława Krzywoustego w 1113 roku i włączony w obręb państwa Piastów. W 1299 roku król Polski Władysław Łokietek nadał miastu prawa miejskie. Miasto następnie wchodziło w skład Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Po rozbiorach znajdowało się w zaborze Pruskim. 20 stycznia w 1920 roku wypełniając postanowienia traktatu wersalskiego, do Nakła wjechały oddziały 5 pułku strzelców wielkopolskich pod dowództwem płk. Wrzalińskiego.

Aqq

Klan: LivePassion.pl
Wysłany: Śro 12 Lis, 2008 17:49   

Sinecod napisał/a:
Sinecod -> Ryjek z Krakowa xD

wiecie do czego ma aluzja? :>

widze ze juz pogodzony z ksywą xD
Kod:
Ryjek

bamc

Wysłany: Śro 12 Lis, 2008 17:52   

brdą płynełem spływem kajakowym xD

Puma

Klan: nie lubie :D
Wysłany: Śro 12 Lis, 2008 19:47   

BIAŁYSTOK :D :D:D:D:D
- myślą chyba, że są wybrańcami...
wszyscy tu, niestety... Na takie podejście brak mi słów.

sidney

Wysłany: Śro 12 Lis, 2008 20:19   

Gdynia moje miasto :)

WOJTAS

Klan: ^^
Dodatkowy Nick: RazeL
Wysłany: Śro 12 Lis, 2008 20:26   

sidney napisał/a:
Gdynia moje miasto :)

"NATURLISZ"

lydka

Klan: nie przepadam
Dodatkowy Nick: no ammo?KniVeS!
Wysłany: Śro 12 Lis, 2008 23:01   

Warszawa , 100lica , Warszawa Wesoła os.Stara Miłosna xD

qBert

Klan: botland
Wysłany: Śro 12 Lis, 2008 23:22   

lydka napisał/a:
Wesoła os.Stara Miłosna

buhahaha, sąsiad B_S_E xD
O rotfl, na rowerze jeżdżę koło łydki :P A ja myślałem że STM to Stary Mokotów (tak się czyta ten skrót na prawdę ;) )

Odpowiedz do tematu