Wysłany: Pon 29 Gru, 2008 23:00 autoCAD 2005
musze narysowac rysunek w cad-zie a potem go druknąć problem jednak w tym ze nie potrafie sprawic aby rysowac tylko w obrebie kartki A4 (w pionie),i jak wciepac do owego rysunku tabelke. to ma byc rys 2D cos na podobe technicznego. kombinuje i kombinuje ale za cholery nie moge nic wypocic . pomocyyyy aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa . a i jezeli mozna to poprosze instrukcje obrazkowa
o ja to prosciej zeskanuj rysunek i daj komus zeby narysowal. kiedys to mialem jak bylem na studiach to bym sobie przypomnial i moglbym ci zrobic albo dac koledze ktory juz mam magistra z tego
Ostatnio zmieniony przez Moras Pon 29 Gru, 2008 23:48, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Wto 30 Gru, 2008 17:48
dopiero teraz wróciłem z roboty i czytam to
Cytat:
w pasku na dole (zapomnialem komende ) wpisujesz rozmiar kartki (jakie chcesz, nie pamietam jakie ma A4), a tabelke najprosciej liniami rysowac? (o ile o to chodzi)
i to
Cytat:
poradziłeś sobie? Pokaż ten rysunek jak ma wyglądać.
Klan: botland
Wysłany: Wto 30 Gru, 2008 18:46
powiem Ci jak ja to robię:
Robisz sobie ramkę z lini o wymiarach 210×297. W środku robisz rysunek tak jak potrzebujesz.
Bierzesz później plik - drukuj - rozmiar papieru (na A4) - obszar wydruku ustawiasz na okno, zaznaczasz swoją ramkę - dalej przy pomoc wciskasz tą strzałkę i zmieniasz orientację rysunku na pionowo.
W skala wydruku ustawiasz że 1:1 i że jedna jednostka = 1mm
PS. W plik - nowy też możesz wszystko ustawiać przed rysowaniem, ale to jest lekko noobowskie
Ostatnio zmieniony przez qBert Wto 30 Gru, 2008 18:50, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Czw 01 Sty, 2009 20:13
dzieki qBert jakos dałem rade. Niestety mam kolejny problem, otuż nie wiem jak zmienic czcionke w tabelce. bardzo bym prosil o podpowiedz albo o pliczek z tabelka w polskim jezyku