CS bydzia :: www.cs.telsten.com Strona Główna  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
kulinaria
Autor Wiadomość
Moras



Dołączył: 27 Kwi 2006
Posty: 640
Skąd: D.G.
Wysłany: Śro 20 Cze, 2007 21:46   Pierś z kurczaka na winie

Kod:

na patelnie wlać trochę oleju z oliwek i dodać ząbek czosnku(przekrojony na pól), przekroić płata wzdłuż na pół, włożyć na patelnię, troszkę posolić ,podsmażyć z jednej i z drugiej strony , podlać winem(wytrawne białe), gotować aż wino wyparuje. Pomidora pokroić w plastry, posolić posypać oregano i obiad gotowy, smacznego


Przepis, który dostałem od Mamusi na gg xD
 
 
qBert



Klan: botland
Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 1888
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 20 Cze, 2007 23:10   

siatkarz napisał/a:
mi chodzi o ser smazony w panierce

no to Ci napisałem :P
Niektórzy lubią do tego żurawinę jeszcze dodać na wierzchu.
_________________
 
 
siatkarz



Klan: urwisów
Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 1199
Skąd: Kłodzko / Wrocław
Wysłany: Czw 21 Cze, 2007 00:17   

qBert napisał/a:
siatkarz napisał/a:
mi chodzi o ser smazony w panierce

no to Ci napisałem :P
Niektórzy lubią do tego żurawinę jeszcze dodać na wierzchu.


widzialem i dziekuje :) przy najblizszej okazji wybrobuje
_________________


uwazaj bo moge przypadkiem Cie trafic
 
 
ritarded l.



Klan: FTS
Dodatkowy Nick: VorteX^^
Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 1455
Skąd: Konstancin-Jeziorna
Wysłany: Czw 21 Cze, 2007 11:59   

pomidorowa z lososiem wedzonym i lanymi kluskami :)

- 1.5L wody
- 2 kostki rosolowe (ja uzywam 1 grzybowej i 1 zwyklej)
- 100-250g drobno pokrojonego lososia wedzonego(na zimno), w zaleznosci od upodoban
- jajko+maka na kluski
- koperek
- puszka pomidorow

do garnka wlewamy wode, wrzucamy kostki. zanim sie zagotuje kroimy lososia i bardz odrobno kroimy koperek.
jajko mieszamy z maka az powstanie jednolita masa.
do zagotowanego rosolku wrzucamy pomidory z puszki, miksujemy na drobno.
znowu gotujemy, dorzucamy lososia, ale tak zeby nie zrobily sie duze kulki. dorzucamy koperek. doprawiamy pieprzem. soli nie trzeba dodawac, kostki i losos wystarcza.
zupe zostawiamy na malym ogniu. czas wrzucic kluski. przechylamu kubeczek z masa, i widelcem oddzielamy ciasto w zaleznoscci jak duze chcemy. jesli chcemy duze (co polecam) trzeba po kazdym klusku zamoczyc widelec w zupie. zupe mieszac od czasu do czasu zeby sie nie zrobil glut. jak skonczymy zagotowujemy na krociutko jeszcze raz zeby kluchy stwardnialy. zupa polecana na kaca.
_________________
 
 
mala mi



Klan: brak
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 23
Skąd: okolice Katowic
Wysłany: Śro 12 Mar, 2008 14:20   przepisy kulinarne

wielu z nas lubi cos pichcic, kucharzyc, gotowac :) czasami jednak brak nam koncepcji na cos dobrego. prosze dzielic sie swoimi przepisami, pomyslami etc :)
 
 
foXx
SteamBans Member



Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 505
Skąd: Białystok
Wysłany: Śro 12 Mar, 2008 14:30   

Jajecznica ;)

Produkty:
- jaja (ile kto zje)
- kiełbasa wędzona (bądź jakaś inna)
- 1 czerwona papryka (może być połówka, jak kto woli)
- kostka sera żółtego (kto ile lubi)
- sól

Sposób przygotowania:
Pokroić papryczkę, kiełbasę oraz ser na małe kawałki. Wrzucić pokrojoną kiełbasę na rozgrzaną patelnię. Poczekać aż się lekko przypiecze, dorzucić do tego pokrojoną paprykę i podsmażać aż będzie miekka. W między czasie rozbełtać jajka i dosypać do nich soli. Jak papryka będzie miekka, wrzucić na patelnię ser. Jeśli był pokrojony na drobne kawałki (bądź poszatkowany) to odrazu wlać jajka i zacząć mieszać, jeśli był pokrojony w większ kosteczki, to poczekac chwilę, aż zacznie sie rozpuszczać i wtedy wlać jajka. Po wymieszaniu jajek zdjąć na talerz i delektować się dobrym smakiem ;) kromka chelba z masłem dla chętnych ;)
Ostatnio zmieniony przez foXx Śro 12 Mar, 2008 14:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
WEGier



Klan: na drzewie :)
Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 1310
Skąd: Czę100chowa
Wysłany: Śro 12 Mar, 2008 15:32   

zagotować wodę
przygotować kubek (czysty)
wsadzić "tytkę" herbaty (Lipton albo Dilmah - zwykłe)
zalać wrzątkiem
odczekać 2/3 min i wyjąć tytkę
płynnym ruchem wyrzucamy ją do śmieci
wysłuchujemy od żony/dziewczyny/kochanki/Mamy joby "tylko nie zalej blatu!" (oczywiście zalaliśmy)
wycisnąć pół cytryny
wsypać 4 łyżeczki cukru (jak brązowy to może być potrzeba że nawet 5)
zamieszać 3 razy w lewo, potem płynnie zmieniamy kierunek na prawo i robimy 4 obroty, a następnie robimy delikatną wersję "delirium poranne Babci po przepiciu" ale uważamy żeby nie powylewać
teraz kiedy jest dobrze wymieszane delektujemy się herbatą ala wegier

kiedy się tak delektujemy to słyszymy "zrób mi też" od żony/dziewczyny/kochanki/Mamy pomimo że 6 minut wcześniej pytałeś i nie chciała, więc z grymasem na twarzy i mamrotaniem pod nosem najgorszych słów typu "nosz kuuurrrr" albo "nosz ja ..." albo po prostu "wiedziałem kuuurde!" wracamy do kuchni i powtarzamy czynność ... na 80% procent dochodzi nas głos od od żony/dziewczyny/kochanki/Mamy "tylko nie sap!"

:diabelek:
_________________

 
adaxdk



Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 542
Skąd: Białystok
Wysłany: Śro 12 Mar, 2008 15:43   

Jajecznica czerwona:

Produkty:
- jaja (wedle uznania)
- krakowska
- czerwona cebula
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy (sól, pieprz)
- masło lub tłuszcz
- szczypiorek

Pokroić kiełbasę w mała kostkę, cebulę w "półksiężyce". Kiełbache na patelnię razem z wcześniej roztopionym masłem lub tłuszczem, zapiekamy, wsypujemy cebule, na małym ogniu pod pod pokrywką dusimy. Jajka rozbełtać w osobnym naczyniu, dodać szczyptę (w zależności od ilości jaj) przypraw, i na patelnię :) od czasu do czasu zamieszać drewniana łopatka z drzewa sandałowego z południowej Australii. Pod koniec smażenia posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Pamiętać trzeba aby nie za bardzo ściąć całość.
Wywalić na talerz, dodać troche koncentratu pomidorowego :crazy: ja czasem dodaje jeszcze razem z koncentratem trochę majonezu.
Podawać na "hot -plate" czyli na wcześniej podgrzanym talerzu w mikrofalówce.
_________________

Quidquid latine dictum sit, altum videtur - Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze.

http://www.bash.org.pl/330347/
 
 
wzr



Dodatkowy Nick: pOw poW
Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 358
Skąd: Koszalin
Wysłany: Śro 12 Mar, 2008 16:43   

takie coś sobie czasem robie ;]


ser smażony ;]


skład :
-ser
-jajko
-bułka tarta
-mąka
-tłuszcz aka smalec aka masło ;]

tak więc ser kroimy na plastry grubości ok 0.5 cm ;] obtaczamy w mące, jajku, bułce tartej, i smażymy aż tzw. panierka nie zarumieni się ;]


smacznego życzę ;]
_________________



دخان الشيشة اليومية
 
 
mala mi



Klan: brak
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 23
Skąd: okolice Katowic
Wysłany: Śro 12 Mar, 2008 17:54   

co do tego sera, to polecam raczej twardy ser. im twardszy tym lepszy :)

a ja wam tu zapodam ciekawa salatke:

skladniki:
1 kapusta pekinska
1 papryka czerwona
1 papryka zolta
1 puszka ananasa
1 puszka brzoskwini
1 lub 2 wedzone piersi z kurczaka badz indyka

sos:
1 duzy sloik majonezu (polecam hellmans dekoracyjny)
1 duzy ketchup
1 mala musztarda
troszke soku z ananasa i brzoskwini do smaku

wszystko kroimy na dosc spore kawalki - ok cm na cm. mieszamy. sos wykonujemy z calego majonezu, ok polowy butelki ketchupu (moze byc wiecej - zalezy jak kto lubi), lyzke musztardy i sos po trochu.

salatka jest pyszna zaraz po przygotowaniu, a jak sie rozlezy to jest jeszcze genialniejsza.

UWAGA!!! ze skladnikow ktore podalam wychodzi naprawde spora porcja, tym bardziej ze jest to dosc syte :)

zycze smacznego
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo.