mam problem chyba z karta graf, albo tez monitorem.
jak gram w cos wymagajacego, procek skacze na 99% albo 50% [mam core 2 duo], albo tez obraz sie w czesci rozmazuje lub tekstury sie wala. gdy minimalizuje aplikacje do pulpitu, czasem wraca do normalnego stanu a czasem sie zawiesza i tylko twardy reset pomaga.
teraz w dodatku jak puszczam filmy, to 'mrugaja' i wyswietlaja sie dziwne linie albo kolory, mrugajac
karta sie nie przegrzewa ani procek.
karta to gf7900gs
zmienialem kodeki i sterowniki karty graf, nic nie pomagalo.
jesli chodzi o aplikacje, rzadziej to wystepuje gdy mam niewielka rozdzielczosc i zmniejszone detale.
zastanawiam sie czy tez moze to nie monitor, bo w dosie czasem sa inne kolorki liter albo jakies pojedyncze piksele o dziwnych kolorach.
jesli trzeba jakiegos info albo sugerowane dzialania, nie omieszkajcei sie podzielic opiniami
Wysłany: Śro 07 Sty, 2009 11:34
ritarded l. napisał/a:
karta sie nie przegrzewa ani procek.
Na pewno? Bo tak to właśnie wygląda. Być może też zasiłka nie daje rade.
_________________ Pozdrawiam, Bo$s
Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datę jego publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyn.
na razie zrobilem kilka rzeczy - przeczyscilem wiatrak i radiator karty oraz ustawilem go na max obroty. zrobilem update biosa i przeinstalowalem stery chipsetu. na razie wydaje sie wszystkio byc ok, ale jeszcze potestuje.
Tak jak nappy, bo to co masz to niestety artefakty błędy w wyświetlanym obrazie, występują najczęściej po:
a)zabawach w podkręcaniu karty
b)nagłym bądź długotrwałym przegrzaniem karty
Sam wielokrotnie to mialem i niestety ale nic nie pomagalo ani jej czyszczenie ani smarowanie pastą, dla mnie artefakty w duzej ilosci to wymiana karty bądź zmniejszenie taktowania rdzenia i pamieci do tego stopnia aż zobaczysz znaczną poprawe, ale to chyba Cie nie zadowala
z tego co znalazlem w googlach, wiele osob mialo problemy z artefaktami na tej samej karcie daje tutaj pare linkow do tych tematów może coś wymyślisz i zaradzisz temu:
mianowicie mam problem z plynnoscia gry tzn. dziala mi jakbym gral na 30fps ,a mam 100fps caly czas.Najlepsze jest to, ze jak wbije to mi plynnie chodzi i po 2-3 rundach nagle bach znow scina lub jak wyjde do windy na chwile.Zastanawiam sie czego to moze byc wina, czy karty czy monitora.
Monitor to Samsung T220hd ,a karta to 7300gt.Ustawione mam w csie 800x600@75hz.Stery do karty przeinstalowalem na nowsze i reinstal steama byl, nic nie dalo.Moge jedynie dodac ze na software gra dziala plynnie caly czas,a na opengl chwilowo normalnie potem klatkuje i czasem znow na chwile wroci do normalnego stanu.Sprzet sie nie grzeje,w procesach nic nie ma co by mi zjadlo zasoby,a w CoD5 gra dziala plynnie i bezproblemowo.
nie wiem o co chodzi, pierwszy raz takie cos w ogole mam i nie mam pojecia co z tym zrobic juz, gra jakby miala dwa tryby.Raz klatkuje i zwalnia, po paru rundach lub po wyjsciu na chwile do windowsa wraca do normalnego dzialania ale tylko chwilowo bo potem znow wraca do '30fps'. Wiem ze na panoramie inaczej troche dziala niz na crt ale jak juz wspomnialem zupelnie inaczej dziala 'chwilowo' niz teraz : o
Klan: botland
Wysłany: Śro 07 Sty, 2009 18:44
lnk napisał/a:
w procesach nic nie ma co by mi zjadlo zasoby
i jesteś tego pewny na 100% ?
Bo mi to śmierdzi wirusem, tym bardziej że miałem sytuację identyczną. Dodam że też inne gry chodziły dobrze. Ale po dokładnym przejrzeniu kompa okazało się że jednak jest tam jakiś syf. Tylko format C: wtedy.