Klan: botland
Wysłany: Śro 24 Lut, 2010 14:31 Format dysku
Yo.
Przeszukałem google ale nic ciekawego nie znalazłem. Może ktoś z was będzie miał pojęcie na ten temat.
A więc, dawno temu padał mi zasilacz w kompie. I przy stresie się wyłączał. Trwało to kilka dni. Niestety zdążyłem (chyba) uszkodzić w ten sposób dysk twardy. Od tamtej pory dysk w sumie działał bez większych zastrzeżeń, ale przy każdym włączaniu kompa wyskakiwał mi komunikat o sprawdzaniu danych. I tak było dość długo. Ostatnio zabrałem się za formatowanie. Dysk ten jest drugim dyskiem w kompie, niesystemowym. Ale jego też chciałem wyczyścić. Szczególnie, że kumpel miał podobny komunikat, a format sprawił że zniknął.
Z windy wcisnąłem format D. Ale pod koniec wywaliło błąd. I tak 2 razy. Postanowiłem więc zrobić format Partition Magicem. Pod sam koniec program się zawiesił, a wraz z nim cały system. W tej chwili dysk nie ma żadnego systemu plików (NTFSa brak), nie da się go otworzyć. Generalnie martwy.
Yo.
[..]Z windy wcisnąłem format D. Ale pod koniec wywaliło błąd. I tak 2 razy. Postanowiłem więc zrobić format Partition Magicem.
Zrób format pod trybem 'dosowym' (instalka xp > tryb naprawczy or smth), a najlepiej przed samym formatem sciagnij sobie HDD regenerator i zrob test calego dysku.
Jak juz uda Ci sie zrobic partycje, to powinna byc mozliwosc wyciecia uszkodzonej czesci dysku, nie jestem pewny, ale moze i da rade to zrobic przed zrobieniem partycji, ofc dysk troche mniejszy bedzie. W Partition Magic bodajze to sie robi.
_________________ ''A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych, przez tych, którzy nie słyszeli muzyki. " F. Nietzshe.