Od dnia 20 kwietnia 2006 roku, godziny 00:00 wprowadzamy nowy dodatek na serwer. Nie mało istotny zresztą.
Antyrasz.
Strefy są odwzorowane w 99,9% i jedyne co, to mogą sie różnić dosłownie pikselami.
Delay, czyli opóżnienie, ustawione jest na 1 sec, czyli ktoś, kto przekroczy strefe przez jedną sekunde może w niej być po czym kill. Nie jest to minus, bo reakcja admina w przypadku raszu wynosi o wiele wiele więcej czasu, a dzięki temu ktoś, kto przypadkowo, np. podczas chaotycznego strafe'owania przy unikaniu strzałów "wdepnie" w strefe, to nie zginie odrazu.
Jakie są plusy?
+Cały nocny mapcykl (oprócz de_kabul) jest dodany do AR, czyli gdy w nocy nie ma admina, gracze uczciwi mogą grać zgodnie z regulaminem nawet o 5 rano i nikt im w tym nie przeszkodzi.
+Admini nie muszą obserwować każdego osobno. Nie ma sytuacji, że ktoś zaraszuje, admin tego nie zauważy i potem ktoś bedzie miał do @ pretensje.
+Admini mogą grać pod fake'ami gdyż teraz nie muszą tak szybko reagować na raszera. Zrobi to za nich AR.
Są tez niestety minusy, ale całe szczęście tylko jeden
-przy nożówce na początku rundy też obowiązują strefy
Jednak postaramy się nawet to zmienić zeby działało ok.
Antyrasz nie służy do zmniejszenia znaczenia adminów na serwie, a do tego, aby im pomagać, gdyż admin nie bot tylko człowiek, każdego raszera nie ogarnie, tymbardziej gdy samemu znajduje się w środku walki. AR natomiast jest bezlitościwy. Jednak na mapach, których jeszcze nie dodaliśmy do AR, admini muszą być tak samo czujni na raszerów jak dotychczas.
Kolejne mapy z dziennego MC bedą dodawane stopniowo, w zależności jak teczufka i ja będziemy mieli czas. Postaramy się to uczynić w miarę szybko. Na pierwszy ogień pójdzie de_kabul, aby nocny MC był kompletny. (Update: Kabul już dodany)
Gdybyście znaleźli jakieś błedy w funkcjonowaniu AR to piszcie tutaj. Przykładowy błąd, to np. to, że zabija w miejscu w którym zupełnie nie powinno kill'ować. Piszcie je odrazu jak tylko zauważycie, gdyż to bardzo ważne - takie zgłoszenia będą odrazu sprawdzane i poprawiane.
Wielkie dzięki dla teczufki za stworzenie stref i słuchanie oraz spełnianie moich upierdliwych życzeń, aby strefe przesunąć np. o 2 piksele To jemu głównie zawdzięczacie AR Ja tam tylko nadzorowałem i zrzędziłem, aby fuszery nie było
Dziala caly czas tylko 7/15 map ma wykonane strefy a jest przy nich sporo pracy, trzeba uwzglednic rozne punkty ale dosc teorii, bedzie czas to wykonamy reszte stref map.
_________________ #cs.telsten.com@QuakeNet
Staraj sie korzystac z forum (PM/PW). Friends/GG to ostatecznosc. Piszac juz na GG nie pytaj czy jestem, tylko przedstaw sie i zadaj konkretne pytanie, napisz o co biega. Nie patrz na status...
Zaczynajac rozmowe od "jestes?" pokazujesz brak szacunku dla mojego czasu, a ja swoj czas cenie i poprostu nie odpowiem.